Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAfscheid nemenJonge ondernemer biedt afscheid bij leven aan

Jonge ondernemer biedt afscheid bij leven aan

Facebook Twitter LinkedIn
04-08-2017

Wie heeft het niet eens gedacht: kon ik mijn eigen uitvaart maar meemaken. En ook de daarbij opkomende vragen: wie komen er naar mijn afscheid? Wat zeggen vrienden en familie over me als ik dood ben? Zijn de mensen ontroostbaar verdrietig? Het klinkt misschien onwennig, maar voortaan is het mogelijk om je eigen laatste afscheidsbijeenkomst mee te maken. De jonge uitvaartondernemer Freek Haverman uit Breda gaat ‘het Afscheid bij Leven’ organiseren voor mensen die hun eigen laatste afscheid mee willen maken.

Afscheidsbijeenkomst bij leven 

Waarom zou zo’n afscheidsbijeenkomst alleen maar na je dood kunnen plaatsvinden? Het is toch veel mooier al die lieve woorden mee te krijgen terwijl je nog leeft. Ik wil de schakel zijn tussen mensen die dat wel zouden willen, maar niet weten hoe ze dat moeten organiseren. Meer gericht op een afscheid voor de dood.

Waarom deze nieuwe dienst?

In de afgelopen drie jaar ben ik twee mensen verloren die dicht bij me stonden. Voor beide begrafenissen hebben we met familie en vrienden veel moeite gedaan om er iets moois van te maken met speeches, bloemen en filmpjes over hun leven. Ze hebben daar zelf nauwelijks iets van meegekregen, maar wat ze hebben gezien vonden ze heel fijn. Wat zou het toch mooi zijn als mensen voorafgaand aan hun dood, of de dood van een geliefde, een afscheidsbijeenkomst kunnen organiseren, waar ze zelf bij aanwezig zijn.

Ik geloof heel erg in het hier en nu en niet in een hiernamaals. Filosoof Blaise Pascal zei ooit: “Het leven is een korte periode tussen twee eeuwigheden in”. Dus waarom wachten tot na je dood voor een afscheid? Ik wil het moment van afscheid gedeeltelijk verleggen naar vóór de dood. Je kan er dan vervolgens voor kiezen om de begrafenis kleiner te houden of alleen een kort samenzijn te organiseren als iemand ligt opgebaard om hem of haar een laatste eer te bewijzen voor een laatste groet.

Wanneer plan je je laatste afscheid bij leven?

Een begrafenis bij leven is niet voor iedereen mogelijk. Voor wie sterft aan een acute hartstilstand is het sowieso niet haalbaar. Maar er zijn legio mensen die weten dat ze binnenkort overlijden en die dan kunnen kiezen voor een afscheidsbijeenkomst bij leven. En dan komt het erop aan het juiste moment uit te zoeken. Belangrijk is dat we als pré-uitvaartbureau snel kunnen schakelen voor mensen die niet lang meer te leven hebben, maar wel zo’n afscheid willen. Maar je kan er ook voor kiezen een afscheid eerder te plannen als je je lichamelijk nog goed voelt. Ook de vorm kan verschillend zijn. Een groot, meeslepend afscheid in de kroeg met mooie video’s en foto’s past goed bij de een. Voor de ander is het fijn als er een meer intieme bijeenkomst wordt geregeld waarbij de gasten gemakkelijker hun mooie woorden kunnen uiten.

Uitvaartverzekering

Het zou mooi zijn als uiteindelijk ook de uitvaartverzekeringsmaatschappijen het laatste afscheid bij leven zullen accepteren als ‘nieuwe vorm van begraven’. Want wat maakt het hen nu uit of het afscheid vóór of na je dood plaatsvindt? Laat de verzekeraar gewoon eenmalig het beoogde bedrag uitkeren. Mijn doel is om algemene acceptatie te krijgen voor een afscheid bij leven, zodat mensen daarvoor kunnen kiezen. Het kan prima bestaan naast de reguliere begrafenisvormen. Ik wil het idee ook zeker niet voor mezelf houden, bedrijven die dit ook willen doen kunnen contact opnemen.

Voor mensen voor wie dit nu actueel is, en die na het lezen van dit artikel een Afscheid bij Leven denken te willen, kunnen voor meer informatie terecht op www.lieverlevend.nl.



Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons