Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeen‘Zorg in de laatste levensfase’ krijgt impuls van kabinet

‘Zorg in de laatste levensfase’ krijgt impuls van kabinet

Facebook Twitter LinkedIn
12-05-2015

Als het aan Martin van Rijn ligt, de staatssecretaris van Volksgezondheid, krijgt de zorg voor mensen die aanbeland zijn in de laatste fase van hun leven, komende jaren een stevige impuls.

51 miljoen beschikbaar

De palliatieve zorg kan beter georganiseerd en ondersteund worden. Staatssecretaris van Rijn heeft voor verbeteringen in de laatste levensfase zorg tot 2020 zeker 51 miljoen euro uitgetrokken.

Artsen behandelen patiënt vaak te lang door

Het gesprek over de laatste levensfase en de dood aangaan blijkt voor artsen en overige medische specialisten niet altijd makkelijk, zo constateerde Afscheidswijzer eerder dit jaar. Specialisten wachten vaak te lang met praten over de dood. Ze behandelen patiënten liever door dan met hen een gesprek over een naderend overlijden aan te gaan. Hoe kunnen we er in Nederland voor zorgen dat mensen die aanbeland zijn in de laatste levensfase passende en kwalitatieve zorg krijgen?

Versnipperde palliatieve zorg

Ook staatsecrestaris Van Rijn zoekt mee naar een antwoord op deze vraag. Hij geeft aan dat het aanbod in palliatieve zorg momenteel goed is, maar dat de behoeften van de patiënt zelf nog niet genoeg centraal staan. De zorg is vaak te versnipperd, sterk wisselend van kwaliteit en niet voor iedereen goed zo meldt nu.nl. Daarnaast pleit van Rijn voor het geven van palliatieve zorg dichter bij huis. Ongeneeslijk zieke patiënten kunnen op deze wijze langer thuis blijven wonen en daar eventueel sterven.

Verbeteringen in laatste levensfase zorg door samenwerking

Hervorming door samenwerking. De zorg kan verbeterd worden door regionale samenwerkingsverbanden op te zetten of te versterken. Ziekenhuizen, huisartsen, hospices, gemeenten en andere betrokken (zorg)instellingen moeten beter met elkaar samenwerken. Daarnaast geeft van Rijn aan het belangrijk te vinden dat de informatievoorzieningen rondom palliatieve zorg verbeterd en uitgebouwd worden. Dit kan bijvoorbeeld door kenniscentra, onderwijs en een website voor palliatieve zorg, aldus van Rijn.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons