Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenAantal meldingen euthanasie tien procent gestegen

Aantal meldingen euthanasie tien procent gestegen

Facebook Twitter LinkedIn
12-10-2015

Euthanasie is in 2014 5306 keer voorgekomen. Volgens de ‘Regionale Toetsingscommissie Euthanasie’, is dat een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit een jaarverslag van de commissie.

Meest voorkomende aanleidingen euthanasie aanvraag

Kanker was in de meeste gevallen de aanleiding voor de aanvraag van een euthanasieverklaring. Daarnaast waren 81 van de 5306 vrijwillige levensbeëindigingen, gevallen waarbij dementie in een vroeg stadium een rol speelde. Door dit vroege stadium, werden deze aanvragers wilsbekwaam geacht omtrent hun euthanasieverzoek. Een voorwaarde van euthanasie is namelijk dat de patiënt de gevolgen van de aanvraag nog moet kunnen overzien. In vier gevallen van euthanasie, heeft de arts niet voldaan aan de zorgvuldigheidseisen die gesteld worden aan vrijwillige levensbeëindiging. Deze meldingen zijn doorgestuurd naar onder andere de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Zorgvuldigheidseisen euthanasie

De gevallen die naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College van procureurs-generaal zijn gestuurd, hebben niet voldaan aan de zogenaamde zorgvuldigheidseisen. Een arts moet tijdens de voorbereiding van de euthanasie voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de arts ervan overtuigd zijn dat er sprake is van een uitzichtloos en ondragelijk lijden en de verklaring moet volledig vrijwillig getekend worden. Er moet voor de patiënt geen redelijke andere oplossing zijn voor zijn of haar situatie. Ook moeten de vooruitzichten voor de patiënt compleet duidelijk zijn. De vier zojuist genoemde eisen worden beoordeeld door twee onafhankelijke artsen en de euthanasie moet op medisch zorgvuldige wijze uitgevoerd worden. Als aan al deze eisen is voldaan kan de patiënt geholpen worden.

 

 

 Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons