Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenAcupunctuur als ondersteuning van het rouwproces

Acupunctuur als ondersteuning van het rouwproces

Facebook Twitter LinkedIn
29-02-2016

Acupunctuur is wellicht niet de eerste therapievorm waar aan gedacht wordt ter ondersteuning van rouwverwerking. Echter Acupunctuur, de juiste voeding, voldoende rust en beweging zijn verschillende ondersteunende mogelijkheden om de Shen (Geest) te kalmeren en de qi (energie/levenskracht) vrij te laten bewegen.

Vanuit eigen ervaringen weet Debby Brouwer, acupuncturist bij Acupunctuur Purmerend wat Rouw en Rouwverwerking is. Daarnaast viel haar op, tijdens haar stages voor haar opleiding tot acupuncturist, dat bij veel patiënten hun fysieke en/of emotionele klachten ontstonden na een overlijden van een dierbare. Daarom heeft zij voor haar afstudeerscriptie, aan opleidingsinstituut Hwa To International University of TCM, onder supervisie van Prof. Sofyan Rangkuti, van maart t/m mei 2012 onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur bij rouwverwerking. Naast acupunctuurbehandelingen voor reguliere symptomen zoals bijvoorbeeld maagklachten, gebrek aan energie, slaapverstoringen, buikpijn, prikkelbaarheid, hoofdpijn, misselijkheid, verlaagde weerstand, menstruele klachten, e.d. behandeld Debby Brouwer in haar eigen praktijk Acupunctuur Purmerend in Purmerend cliënten die ondersteuning zoeken bij hun rouwproces met acupunctuur.

Acupunctuur is één van de meest toegepaste onderdelen van Traditionele Chinese Geneeswijze buiten China.
Acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Zo reguleert hij de energiestromen in uw lichaam, waardoor:

  • een betere doorstroom van energie ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

 

 

In haar afstudeeronderzoek heeft zij onder andere gekeken naar:

Gecompliceerde rouw westerse visie

De dood van een dierbare is voor sommige mensen zo’n klap, dat ze het verlies niet kunnen accepteren en wegvluchten in hun eigen herinneringen. Psychologen spreken in zo’n geval van ‘Gecompliceerde Rouw’ (03). Ongeveer zes maanden na het overlijden van een dierbare kunnen psychotherapeuten vaststellen of de nabestaande aan gecompliceerde rouw lijdt. Daarvoor moet in elk geval het eerste van onderstaande symptomen aanwezig zijn, plus nog vijf van de overige, en de kwaliteit van leven van de nabestaande moet merkbaar achteruit gegaan zijn. De criteria voor de diagnose zijn:

1. Een hevig verlangen naar de overledenen en gebukt gaan onder de vergeefse wens hem/haar weer te zien
2. Totaal van streek, uit het lood geslagen of ontdaan zijn
3. Verbittering of woede over het verlies
4. Emotionele verdoving
5. Het gevoel dat het leven sinds het heengaan van de overledene leeg of zinloos is
6. Niet meer in staat zijn anderen te vertrouwen
7. Het verlies niet goed kunnen aanvaarden
8. Het vermijden van dingen, plaatsen of gedachten die aan het verlies herinneren
9. Grote moeite om het leven weer op te pakken
10. Onzekerheid over de eigen rol in het leven of een verminderd zelfbesef (04)
Daarnaast is vastgesteld door een onderzoeksteam, onder leiding van psychiater Holly Prigerson, van Harvard Medical School (1997), dat nabestaanden die leden aan Gecompliceerde Rouw twee jaar na het sterfgeval vaker kanker, verhoogde bloeddruk of hartkwalen hadden dan mensen die hun verlies hadden weten te verwerken (03).

Gecompliceerde rouw Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) visie

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is ziekte het onvermogen van een organisme om op gepaste wijze te reageren op een uiteenlopende variatie van uitdagingen, welke leidt tot een verstoring van het evenwicht. Elke uitdaging die het lichaam niet aankan (interne emoties, externe en aangeboren oorzaken) is een bron van ziekte. Ziekte is een uiting van een onstabiel proces, een patroon van onharmonische relaties (02). Bij Gecompliceerde Rouw is het lichaam kennelijk niet in staat om op gepaste wijze te reageren.

TCG literatuur vermeld over Verlangen: Hiermee bedoelt men een toestand van constant verlangen dat nooit voldaan wordt. Het verlangen tast het Hart aan en verstrooit het qi (01). In de Chinese Geneeskunde representeert ieder orgaan het fysieke, tastbare orgaan én de daaraan gerelateerde biochemische processen. Overdadige en/of langdurige emoties hebben gevolgen voor onze gezondheid doordat ze invloed hebben op deze biochemische processen.

In de Chinese Geneeskunde representeert ieder orgaan het fysieke, tastbare orgaan én de daaraan gerelateerde biochemische processen. Overdadige en/of langdurige emoties hebben gevolgen voor onze gezondheid doordat ze invloed hebben op deze biochemische processen.

Onderzoek

Door middel van het invullen van een “Scoring en Normering Vragenlijst Rouw (bewerking ICG-R, Prigerson, 1995)” voorafgaand aan de acupunctuur behandelingen en circa één week na de vijfde behandeling, alsmede het wekelijks invullen van de Hospitality Anxiety and Depression Scale (bewerking HADS, Snaith & Zigmond, 1994) is gezocht naar een antwoord op de vraag of acupunctuur een ondersteunende werking heeft op rouwverwerking.

Conclusie

In alle casussen zijn de score uitslagen van bovengenoemde vragenlijsten na vijf acupunctuur behandelingen gedaald in vergelijking met de score uitslagen voor aanvang van de behandelingen. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat acupunctuur mogelijk een ondersteunende werking heeft op gecompliceerde rouwverwerking.

 Bronvermeldingen:
01. Maciocia, G. (2005). De Praktijk van de Chinese Geneeskunde. Satas
02. Hreish, S. El (14 juli 2006). Burnout syndroom vanuit Westers en TCM Perspectief. NAAV
03. Gelitz, C. (3, 2011). Als je een dierbare niet kunt vergeten ‘gecompliceerde rouw’. Psyche & Brein, EOS, blz.82-89
04. Prolonged Grief Disorder: Validation of Criteria Proposed for DSM-V and ICD-11 in PLoS Medicine 6, 2009, e1000121

 Meer informatie:
Debby Brouwer, acupuncturist
T 06 - 250 72 427
E info@acupunctuurpurmerend.nl
I www.acupunctuurpurmerend.nl

 

 

 

 

 Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons