Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenAntoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 naar talentvolle kankeronderzoekers

Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 naar talentvolle kankeronderzoekers

Facebook Twitter LinkedIn
13-01-2016

Het Antoni van Leeuwenhoek reikt ieder jaar de Antoni van Leeuwenhoek Prijs uit aan een talentvolle onderzoeker om zijn of haar carrière te stimuleren. Dit jaar ging de prijs zelfs naar twee onderzoekers. Dr. Jop Kind en dr. Lucas Jae hebben dit jaar de prijs in ontvangst mogen nemen. 

Kankercellen ‘bestempelen’

Moleculair bioloog dr. Jop Kind heeft de prijs gekregen voor zijn onderzoek naar de plaats van het DNA in de celkern. De plaats van het DNA heeft namelijk te maken met de activiteit van de genen. Hij heeft zichtbaar gemaakt hoe twee meter DNA ligt opgefrommeld in een celkern van tien micrometer doorsnee. Hierdoor is te zien of het DNA aan de wand, of in het midden van de celkern ligt. Kind vermoedt dat in de cellen die op weg zijn om kankercellen te worden, het DNA dat niet de celwand raakt en dus actiever is, een rol speelt bij verandering van gespecialiseerde lichaamscel in kankercel. Dat het DNA er anders bijligt in een kankercel was al bekend, maar door dit onderzoek kan men in een individuele kankercel zien hóe het DNA er dan precies bijligt. Dit kan door een nieuwe techniek die Kind heeft ontwikkeld. Door de rustige cellen, waarbij het DNA aan de celwand ligt, te ‘bestempelen’ met een methylgroep die er niet meer afgaat, kan per afzonderlijke cel bepaald worden  bij welke genen een stempel zit. Door de geperfectioneerde techniek zijn er nu niet meer 100.000 cellen nodig, maar slechts één cel. Men kan met deze techniek dus ‘gezonde’ cellen bestempelen, maar ook niet goed geprepareerde breuken in het DNA vaststellen die uiteindelijk kunnen leiden tot kanker.

Tumorcellen gericht aanpakken

Biomedisch wetenschapper dr. Lucas Jae heeft de prijs gekregen voor zijn onderzoek naar het receptoreiwit alfa-dystroglycan. Deze receptor speelt onder andere een rol bij de uitzaaiing van kanker. Samen met zijn collega’s in Nijmegen, Amsterdam en Wenen identificeerde hij genen die nodig zijn voor het optimaal functioneren van cellen. Genen die alleen in combinatie nodig zijn voor de overleving van de cel, kunnen nieuwe aanvalsroutes aan het licht brengen om tumorcellen te doden. Dit kan dan zonder gezonde cellen te beschadigen. “Het is een geweldige ervaring”, aldus Jae, “om met hard werken en de huidige technologie inderdaad in staat te zijn om in een cel precies die genen te vinden die belangrijk zijn.”

Lees verder: De draad weer oppakken na kanker


Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons