Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenArtsen behandelen patiënt te lang door

Artsen behandelen patiënt te lang door

Facebook Twitter LinkedIn
05-03-2015

Specialisten zouden te lang wachten met praten over de dood. Ze behandelen patiënten liever door dan met hen een gesprek over de dood aan te gaan zo meldt NU.nl donderdag.

05-03-2015

Passende zorg

Hoe kunnen we er in Nederland voor zorgen dat mensen die aanbeland zijn in de laatste levensfase passende zorg krijgen? Artsenfederatie KNMG stelde een stuurgroep samen bestaande uit patiënten, artsen, verpleegkundigen, ouderen en oudere migranten om deze vraag te onderzoeken. In een vandaag verschenen rapport wordt geconcludeerd dat specialisten de neiging hebben te lang door te behandelen in plaats van met de patiënt een gesprek over de dood aan te gaan. "Dokters schieten door in de wil om mensen beter te maken. Ze kunnen steeds meer, maar dat is lang niet altijd wenselijk", zegt zegt Prof. dr. Gerrit van der Wal, voorzitter van deze stuurgroep met de naam Passende zorg.

Drempel

Een gesprek aangaan over de dood is voor wie dan ook, in welke fase van het leven deze persoon zich ook bevindt, moeilijk. Praten over de dood is niet gewoon. Bij Afscheidswijzer weten we dit als geen ander, ons motto is niet voor niks 'van taboe naar tijdige oriëntatie'. Ook artsen blijken vaak moeite te hebben over deze drempel heen te gaan.

Overbehandeling

Ons huidige idee van het levenseinde is er één van zo oud mogelijk willen worden. Dit moet veranderen naar een beeld waarin zo goed mogelijk oud worden centraal staat. Het aanvaarden van het levenseinde en het praten over de dood moeten hierbij gewoner worden. "Ik zou willen dat dokters patiëntenluisteraars worden. Luisteren is de kern. Dokters moeten daar op worden aangesproken, maar ze moeten er ook de ruimte en tijd voor krijgen." zegt Gerrit van der Wal.

Bewustwording en verandering

De stigma's die deze neiging tot overbehandeling veroorzaken zijn te begrijpen, maar de stuurgroep pleit voor een verandering van mentaliteit in de medische wereld. In de laatste levensfase zijn er tal van mogelijkheden om de kwaliteit van leven van een patiënt te bewaken. Overbehandeling zorgt ervoor dat er "een tekort aan aandacht voor de kwaliteit van leven en voor andere keuzes dan doorbehandelen onstaat" zo stelt het KNMG. In het rapport worden maatregelen aangedragen om naast doorbehandelen ook andere opties bespreekbaar te maken in de laatste levensfase.

Kernpunten

Uit het rapport komen een aantal kernpunten naar voren om in de toekomst zorg in de laatste levensfase passender te maken. Op dit moment staat doen wat je kunt centraal. Stoppen met behandelen wordt vaak niet een als optie gezien. Het rapport pleit voor passende zorg en wil dat er op de volgende punten vooruitgang geboekt gaat worden:

1. Het aanvaarden van en het praten over het levenseinde wordt gewoner.
2. De wensen van patiënten worden verhelderd en de samenwerking, inclusief overdracht, verbeterd.
3. Beslissingen neem je samen: het proces van besluitvorming wordt verbeterd.
4. Richtlijnen zijn niet alleen gericht op ‘doen’, maar ook op ‘laten’.
5. Het zorgstelsel wordt minder gericht op productie en meer op passendheid.

Meer weten over wat er allemaal mogelijk is in de laatste levensfase? Zoek hier een Afscheidswijzer in uw omgeving.Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons