Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenBeelden uitvaarten zonder toestemming op het internet

Beelden uitvaarten zonder toestemming op het internet

Facebook Twitter LinkedIn
14-04-2015

In Nederland zijn er meerdere plekken waar uitvaartdiensten, in overleg met de nabestaanden, worden gefilmd. Bij vier Brabantse kerken, zijn deze opnamen echter zonder toestemming van de familie online gezet, zo meldt Omroep Brabant.

uitvaart in kerk

Ongeoorloofde opnamen

Het gaat om vier kerken uit de plaatsen; Uden, Udenhout, Den Dungen en Eindhoven, volgens de omroep. In deze kerken worden alle diensten opgenomen, zo ook de uitvaarten. De kerken zien het als extra service voor nabestaanden die niet bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn. Doordat de beelden op het internet staan, kunnen niet alleen nabestaanden, maar ook buitenstaanders de uitvaart bekijken.

Kerken zich van geen kwaad bewust

Een half uur van tevoren wordt aan een nabestaande gevraagd of de dienst gefilmd mag worden. Deze geeft meestal akkoord zonder door te hebben dat de beelden openbaar gemaakt gaan worden. ‘Het online beschikbaar stellen van de beelden is niet alleen verboden, maar ook respectloos. Een uitvaart is iets persoonlijk’, zo stellen de boze nabestaanden. Nabestaanden verwerken een verlies het liefst zonder dat de buitenwereld meekijkt. De kerken zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn. Ze stellen dat alle nabestaanden in de gemaakte opnamen anoniem blijven, alleen de sprekers in de dienst komen in beeld. Een gedupeerde nabestaande geeft aan dat een uitvaart een intieme gebeurtenis is, en vindt het vreemd dat deze beelden online komen.

Alternatieven

Volgens Daan van Heteren, directeur Kerkomproep, bepaalt de kerk zelf of de beelden online komen of niet. Als kerk kun je er namelijk voor kiezen de opnames van een uitvaart te beveiligen met een wachtwoord. De kerken weten dat dit tot de mogelijkheid behoord. 

 Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons