Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenChecklist na overlijden

Checklist na overlijden

Facebook Twitter LinkedIn
08-05-2013

Welke zaken moeten er allemaal geregeld worden na een overlijden? Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. In een emotionele tijd moeten er allerlei praktische beslissingen genomen worden. Deze checklist helpt u op weg.

 

 Direct regelen na het overlijden:

  • Waarschuw als eerste een arts, deze stelt dan een verklaring van overlijden op
  • Stel familie en naaste vrienden op de hoogte
  • Neem contact op met een uitvaartondernemer
  • Ga na of er een testamen, codicil, (uitvaart)verzekeringspolis of donorregistratie is
  • Wees niet bang om familie en vrienden om hulp en steun te vragen


Waarschuw arts
Na het overlijden is het van belang dat u zo snel mogelijk een arts waarschuwt. Deze stelt het overlijden dan officieel vast en stelt een verklaring voor u op. Met deze verklaring kan uw uitvaartondernemer dan aangifte doen bij de burgerlijke stand. Alleen met deze verklaring van overlijden is het mogelijk om een zogenoemd ‘verlof’ tot begraven of cremeren te krijgen. Als iemand in het buitenland, tijdens een reis bijvoorbeeld, komt te overlijden, is het van belang dat u ook contact opneemt met de alarmcentrale van uw reisverzekering.

Informeer familie en stel woning veilig
Breng vervolgens de familie en naaste vrienden van de overledene op de hoogte. Zo geef je een ieder die wil helpen met het organiseren van de uitvaart, de kans dit ook te doen. Woonde de overleden alleen? Vergeet dan niet om de woning veilig te stellen. Draai de gaskraan uit en haal de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact om brand te voorkomen. Sluit als u de woning verlaat ramen en deuren goed af.

De uitvaartondernemer
Een uitvaartondernemer kan u hulp en ondersteuning bieden bij het regelen van de uitvaart. In de keuze voor een uitvaartondernemer bent u helemaal vrij, de meeste mensen kiezen er echter één die in de buurt gevestigd is. Hij of zij zal samen met de nabestaanden de wensen door, wijst op de mogelijkheden, verplichtingen, regelt formaliteiten en draagt zorg voor de goede organisatie van de uitvaart.

Geen uitvaartondernemer?
Als u wilt kunt u in overleg met uw uitvaartondernemer veel zelf regelen en invullen. Als u wilt is het ook mogelijk alles zelf te doen. Hou er dan rekening mee dat u ook zelf aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand moet doen. Normaalgesproken doet de uitvaartondernemer dit namelijk voor u. Voor deze aangifte bestaat geen maximaal tijdsbestek, maar het is niet aan te raden hier al te lang mee te wachtten aangezien u deze verklaring nodig heeft om de overledene te mogen begraven of cremeren.
- Medisch document waarin de oorzaak van het overlijden staat
- Rijbewijs
- Eventuele trouwboekje
- Identiteitskaart
- In het geval van pensionering, het laatst ontvangen pensioenstrookje
De ambtenaar van de burgerlijke stand zal met deze informatie een akte van overlijden opstellen. Het is aan te raden deze akte meerdere keren te kopiëren aangezien verschillende instanties hier een exemplaar van willen hebben. Stel verschillende instanties op de hoogte zoals, de werkgever, (zorg)verzekeraar(s), bank, verhuurder, gas, water, licht, televisie en internetbedrijven etc.

Testament, codicil, verzekeringspolis of donorregistratie?
Bij het Centraal Testamentregister (CTR) kunt u nagaan of de overledene een testament heeft opgesteld. Zoek daarnaast uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten, zodat u deze verzekeringsmaatschappij op de hoogte kan stellen van het overlijden. Vergeet ook niet te kijken of de overledene een donorregistratie heeft.Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons