Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenCrematie-as verwerken in tatoeage is risico voor gezondheid

Crematie-as verwerken in tatoeage is risico voor gezondheid

Facebook Twitter LinkedIn
05-04-2016

Vorig jaar werd er door de minister van Volksgezondheid een onderzoek aangekondigd naar het veilig gebruik van as in tatoeages. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn gepubliceerd. Het gebruik van crematie-as in tatoeages, blijkt in de meeste gevallen een risico voor de gezondheid te zijn.

Overledene dichtbij

Het verwerken van de as van een gecremeerde dierbare in een tatoeage, is iets dat de laatste jaren in populariteit is toegenomen. De overledene is zo letterlijk 'dichtbij'. Met deze toegenomen populariteit, rees ook de vraag naar de risico’s voor de gezondheid die hier mogelijk aan verbonden zijn. Minister Schippers van Volksgezondheid gaf opdracht tot het onderzoeken van de risico’s. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), die toezicht houdt op het werk van tatoeëerders, bracht deze week het eerder aangekondigde adviesrapport naar buiten.

Kankerverwekkende stoffen in crematie-as

De VWA adviseert uit voorzorg terughoudend te zijn met het gebruik van crematie-as in tatoeages. De as van een overledene kan mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Deze zogenoemde PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die ontstaan bij verbranding. De inkt die gebruikt wordt voor tatoeages, mag volgens de wettelijke eisen die hiervoor opgesteld zijn geen schadelijke stoffen bevatten. Daarnaast moet deze volgens de wet steriel zijn. Wanneer er as door de inkt wordt gemengd, kan er alleen gegarandeerd worden dat deze geen schadelijke bestanddelen bevat, als de inkt getest wordt. Minister Schippers van volksgezondheid, acht het niet aannemelijk dat deze analyse ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. Ook zet ze haar vraagtekens bij het steriel blijven van de inkt na het mengen met as.

Gevaar voor de gezondheid

Het gebruik van crematie-as in tatoeages zal in de meeste gevallen volgens de VWA wettelijk gezien dan ook niet mogelijk zijn. In het advies aan minister Schippers stelt de VWA het 'voorzorgprincipe te hanteren door tatoeëerders erop te wijzen dat tatoeages met crematie-as moeten voldoen aan de eisen voor veiligheid en gezondheid'. Dit wil niet zeggen dat een tatoeëerder die toch as toevoegt aan een tatoeage ook direct de wet overtreed. Het kan zo zijn dat de as gemend met inkt steriel is en geen gevaarlijke stoffen bevat. In verband met de grote risico’s, raad Schippers het gebruik van as in een tatoeage echter wel sterk af.

Het volledige advies van de VWA over het gebruik van crematie-as in tatoeages, is hier terug te lezen.
Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons