Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenD66 werkt aan wetsvoorstel voltooid leven

D66 werkt aan wetsvoorstel voltooid leven

Facebook Twitter LinkedIn
23-05-2016

Meerdere partijen pleitten gisteravond in het programma Nieuwsuur (NOS) voor meer ruimte binnen de wet voor mensen die niet langer willen leven. Zo wil Pia Dijkstra, kamerlid voor D66, dat ouderen boven de 80 de mogelijkheid gaan krijgen hen leven zelf te beëindigen.

Proef met zelfdodingspil

De Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleiten zondagavond in het programma Nieuwsuur voor een proef met een zelfdodingspil. Veel mensen met een doodswens, die niet in aanmerking komen voor euthanasie, kunnen momenteel nergens terecht met hen doodswens stellen de organisaties. De organisaties willen dat er een pil beschikbaar komt die mensen in staat stelt hun wens tot zelfdoding uit te voeren.

Oplaaiende discussie

Aanleiding voor de opnieuw oplaaiende discussie, is de uitspraak van de commissie ‘Voltooid Leven’ begin februari. Deze zogenoemde commissie Schnabel wees nieuwe juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding. De huidige wet voldoet zo oordeelde commissie. Ook voor mensen die hun leven als voltooid zien

Voltooid leven

Pia Dijkstra gaf aan dat D66 bezig is met het opstellen van een wetsvoorstel. Ouderen die niet langer willen leven, moeten ‘zoveel mogelijk in autonomie’ een beslissing over hen levenseinde kunnen nemen. Het gaat hier om een groep mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie. 'Er hoeft door een arts niet getoetst te worden op uitzichtloos en ondraaglijk lijden’, stelde Dijkstra. ‘Er is namelijk geen medische oorzaak. Ik wil wel dat er getoetst gaat worden of mensen al langer met dit gevoel lopen en of zij niet onder druk zijn gezet. Het moet een weloverwogen beslissing zijn.’

Bekijk het fragment uit Nieuwsuur hier.



Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons