Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenEen erfenis aanvaarden of verwerpen?

Een erfenis aanvaarden of verwerpen?

Facebook Twitter LinkedIn
04-02-2016

Wanneer u aangewezen wordt als erfgenaam, is het belangrijk goed na te denken of u dit nalatenschap wilt aanvaarden of verwerpen. Naast geld of bezittingen, kan een erfenis namelijk ook uit schulden bestaan. Het kiezen tussen het verwerpen of aanvaarden van een erfenis kan pas wanneer een erfenis open gevallen is en de beslissing die u neemt is van toepassing op de gehele erfenis. Het is dus niet mogelijk slechts een gedeelte van de erfenis te aanvaarden en een ander deel niet. Een erfenis verwerpen of aanvaarden, hoe werkt dat eigenlijk?

 Een erfenis aanvaarden of verwerpen?Zuivere aanvaarding van de erfenis

Hierbij erft u het volledige erfdeel, dus zowel de baten als de schulden. Samen met de andere erfgenamen bent u in dit geval verantwoordelijk voor het afhandelen van bijvoorbeeld rekeningen die nog betaald moeten worden en het opruimen van de bezittingen van de overledene.

 Beneficiaire aanvaarding van de erfenis

Als het nog niet zeker is hoe de balans van de erfenis gaat uitvallen, is het mogelijk deze beneficiar te aanvaarden. Dit wil zeggen dat u de erfenis onder voorwaarden accepteert. Het is een middenweg tussen aanvaarden en het hele erfdeel verwerpen. Bij beneficiare aanvaarding mag u eerst uitzoeken wat de erfenis precies inhoudt en op een later moment besluiten of u de erfenis wil aanvaarden of verwerpen. Na het overlijden, heeft u drie maanden de tijd om een beslissing te nemen over de erfenis. Dit wordt het recht van beraad genoemd. In deze tijd mag u de administratie en bezittingen van de overledene bekijken en bijvoorbeeld de waarde van bezittingen berekenen. Alles wat nodig is om de waarde van de erfenis te bepalen. Is hier meer tijd voor nodig, dan is het mogelijk om verlenging van deze periode aan te vragen bij de kantonrechter.

 Verwerpen van de erfenis

Wanneer de schulden in de erfenis groter zijn dan het kapitaal van de overledene, lopen erfgenamen het risico dat zij moeten bijbetalen. De erfgenamen kunnen dan kiezen om de erfenis volledig te verwerpen. Wanneer een erfenis verworpen wordt (of beneficiair aanvaard), moet dit worden vastgelegd bij een rechtbank in de provincie waar de overledene het laatst heeft gewoond. U bent dan officieel geen erfgenaam en mag ook geen aanspraak maken op goederen uit de inboedel. Wanneer u kiest voor het verwerpen van de erfenis, dan gaat de erfenis door naar de volgende erfgenamen.

Let op:

Wanneer er als erfgenaam voor gekozen wordt om de erfenis beneficiair te aanvaarden of te verwerpen, is het belangrijk dat u zich ook niet als erfgenaam gedraagt. Neem geen spullen mee uit het huis of betaal geen openstaande rekeningen voor u een besluit over de erfenis heeft genomen. Doet u dit wel, dan betekend dit dat u de erfenis automatisch ‘zuiver aanvaard’. Er kunnen natuurlijk gevallen zijn waarin het dringend nodig is om toch te handelen (denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van de kamer in een verzorgingshuis), in een dergelijk geval kan er een uitzondering gemaakt worden.

 

 

 

 

 

 Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons