Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenEen verklaring van erfrecht: wanneer nodig?

Een verklaring van erfrecht: wanneer nodig?

Facebook Twitter LinkedIn
06-05-2015

In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen van een overledene zijn. Een notaris maakt deze verklaring op en hierin staat wie is overleden, of er een testament is opgemaakt en wat er in dit testament staat. Daarnaast verklaart de notaris wie de erfgenamen van de overledene zijn. Wanneer de overige erfgenamen één persoon hebben aangewezen om de erfenis van de overledene af te wikkelen, kan ook dit in een verklaring erfrecht opgenomen worden. In welke gevallen is een dergelijke verklaring nou eigenlijk nodig?

Verklaring van erfrecht niet in alle gevallen nodig

Wanneer er sprake is van een langstlevende partner (echtgenoot/echtgenote of geregistreerde partner) en eventueel kinderen is een verklaring van erfrecht niet altijd nodig. Ook hoeft deze niet aangevraagd te worden wanneer er geen testament is of wanneer het saldo op de rekening van de overledene niet hoger is dan € 100.000.

Wanneer heb ik wel een verklaring van erfrecht nodig?

Na overlijden is de bank gemachtigd alle rekeningen die op naam van de overledene staat te blokkeren. Wanneer de erfgenamen deze rekening(en) toch willen gebruiken, hebben ze een verklaring van erfrecht nodig. Nadat deze is overhandigd aan de bank, kunnen de erfgenamen over de banktegoeden van de overledene beschikken om bijvoorbeeld betalingen te doen. Daarnaast zijn er ook veel instanties die om een dergelijke verklaring vragen. Zolang de bank of andere instanties dit niet doen, is een het laten opmaken van een verklaring van erfrecht bij een notaris niet nodig.

Verklaring van erfrecht online regelen

Via de website verklaringvanerfrecht.nl kunt u - wanneer er iemand is overleden - een verklaring van erfrecht aanvragen op een moment waarop u dat schikt; snel, eenvoudig én tegen een vooraf vastgesteld tarief. Meestal wordt een verklaring van erfrecht aangevraagd door één van de erfgenamen (langstlevende echtgenoot/partner, kinderen, broer, zus, etc.). Zijn er meerdere erfgenamen bevoegd (bijvoorbeeld 3 kinderen), dan zal vaak al vooraf overleg plaats hebben tussen de erfgenamen wie van hen de financiële zaken mede ten behoeve van de anderen mag regelen. Die persoon zal dan ook meestal de notaris benaderen met de vraag om een verklaring van erfrecht op te stellen. Het is echter ook mogelijk dat de langstlevende echtgenoot/partner over de nalatenschap mag beschikken, maar dat iemand anders (bijvoorbeeld één van de kinderen) namens hem/haar de notaris benadert.

Verklaringvanerfrecht.nl is een initiatief van Internetnotarissen B.V., welke onderneming meerdere sites voert welke met het Erfrecht te maken hebben, zoals www.executeur.nl en www.verklaringvanexecutele.nl.

Met deze sites worden overigens tien goede doelen ondersteund. Als u besluit om via die sites opdracht te geven, wordt na afronding van uw dossier 5% van het door u verschuldigde tarief aan een door u aan te wijzen goed doel gedoneerd.
Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons