Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenForse stijging aantal gemeentelijke uitvaarten

Forse stijging aantal gemeentelijke uitvaarten

Facebook Twitter LinkedIn
14-06-2016

Vorig jaar is het aantal uitvaarten dat door gemeenten werd uitgevoerd fors gestegen tot 2100 per jaar. Dit is een stijging met 300 uitvaarten en vormt een sterke trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vijf jaar.

Eenzame uitvaarten

Het is in de wet vastgelegd dat overledenen recht hebben op een uitvaart. Wanneer de nabestaanden onvindbaar zijn of niet in staat zijn de uitvaart te bekostigen, is de gemeente verplicht de uitvaart te regelen. Deze gemeentelijke uitvaarten worden ook wel 'eenzame uitvaarten' genoemd.

Onderzoek

De forse stijging van het aantal gemeentelijke uitvaarten blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de gemeentelijk-beleidsontwikkelaar Stimulansz. Het onderzoek is uitgevoerd door de Christelijke Hogeschool Ede onder 220 van de 390 gemeenten in Nederland. Gemeenten in Noord-Brabant trokken eerder dit jaar al aan de bel over de verdubbeling van het aantal eenzame uitvaarten in de regio.

Oorzaken stijging

Tussen 2010 tot 2014 veranderde er weinig aan het aantal gemeentelijke uitvaarten. Met 1800 tot 1900 uitvaarten per jaar, bleven de cijfers lang stabiel. Met de huidige toename komt nu één op de zeventig uitvaarten voor rekening van een gemeente. De oorzaak van de stijging is toe te schrijven aan de verslechterde financiële situatie van huishoudens. Daarnaast spelen toegenomen psychosociale problematiek en de sociale structuur binnen een gemeente een rol.

Rol maatschappelijke organisaties

Gemeenten steunen voor de organisatie van dergelijke uitvaarten, steeds vaker en intensiever op maatschappelijke organisaties. Kerken, GGZ-instelingen of bijvoorbeeld het Leger des Heils spelen een rol bij bijvoorbeeld het organiseren van een afscheidsdienst of rouwplechtigheid. In enkele gevallen leveren ze zelfs een financiële bijdrage aan de uitvaart. In stedelijke gebieden en in centrumgemeenten vinden meer gemeentelijke uitvaarten plaats dan in de plattelandsgemeenten. Ook in een aantal grensgemeenten verzorgen gemeenten veel uitvaarten.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons