Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenHet is donorweek

Het is donorweek

Facebook Twitter LinkedIn
23-07-2014

Het is deze week donorweek (12 tot en met 17 oktober). Er is nog steeds een schrijnend tekort aan donoren in Nederland. Als meer mensen zich inschrijven als donor kunnen we hier iets aan doen. Veel Nederlanders hebben zich nog niet met Ja of Nee geregistreerd. Die onduidelijkheid is ook voor nabestaanden vaak erg vervelend. Zij moeten dan immers beslissen als uw iets overkomt. Voorkom onduidelijkheid en leg uw keuze vast: Ja of Nee.

Ga naar www.jaofnee.nl/donorweek en leg uw keuze vast.

Ben jij al donor


Jaarlijks sterven er in Nederland rond de 200 mensen, omdat ze wachtten op een donororgaan, maar deze niet (op tijd) beschikbaar is. In 1998 werd in Nederland de Wet op de orgaandonatie ingevoerd. Het donorsysteem is sindsdien zo ingericht dat mensen hen keuze actief vast moeten leggen. Je bent geen donor, tenzij je dit zelf laat registreren. Hieraan ten grondslag ligt het idee dat iedereen volledig zelf over de donatie van zijn of haar organen moet kunnen beslissen.

Het donorsysteem onder de loep genomen

De  discussie over de methode van donorregistratie loopt al jaren. De Nederlandse Vereniging voor Intensice Care (NVIC) deed onlangs een oproep aan de politiek om het donorsysteem te wijzigen. Ze pleiten voor het ‘geen bezwaar’- systeem. De vereniging stelt dat medewerkers van de Intensive Care nog te vaak geconfronteerd worden met mensen die potentieel donor zijn, maar geen keuze vast hebben laten leggen.

Het is een feit dat het huidige systeem te vrijblijvend is en niet genoeg donoren oplevert, maar hoe zouden we de registratie van donoren anders in kunnen richten? We zetten de verschillende opties voor u op een rijtje.

Het bezwaarsysteem (nee, tenzij)

Dit is het systeem zoals dat binnen Europa nu in Nederland, Engeland en Duitsland in gebruik is. Donatie na overlijden vindt alleen plaats als je zelf actief en schriftelijk aangegeven hebt dat je donor wilt zijn. Wanneer iemand hier niks voor geregeld heeft, is het aan de nabestaanden om hierover te beslissen. Dit is voor de nabestaanden vaak een moeilijk besluit. De beslissing moet genomen worden in een emotioneel zware en heftige tijd. Ook is men niet altijd op de hoogte van wat de overledene nou eigenlijk gewild had, dit leidt er vaak toe dat zij de toestemming weigeren.

Het ‘geen-bezwaar’ systeem (ja, tenzij)

Veel andere landen in Europa maken gebruik van een ‘ja-tenzij’ systeem, ook wel het opt-out systeem genoemd. Iedereen die medisch geschikt is, is hierbij na overlijden donor. Wanneer iemand geen donor wil zijn, kan hij dit laten registreren in een donororegisiter of bij de gemeente. In landen waar dit systeem gehanteerd wordt, zoals België en Spanje, zijn aanzienlijk meer donororganen en weefsels beschikbaar. De vraag is echter of dit te danken is aan het systeem of dat een hoger aantal verkeersdoden en bijvoorbeeld een andere inrichting van de ziekenhuis structuur hier een rol in spelen. Ook hier worden de nabestaanden betrokken bij de keuze, deze hebben altijd de bevoegdheid om na overlijden van hen naaste orgaandonatie alsnog te weigeren.

Actieve Donor Registratie (ADR-systeem)

Dit is een systeem dat tussen bovenstaande twee in ligt. Iedereen die ouder is dan 19 jaar wordt middels een persoonlijke brief gevraagd of hij of zij donor wil worden of niet. Wanneer er na dit uitdrukkelijke verzoek nog geen keuze vast gelegd is, wordt er van uitgegaan dat er ingestemd wordt met donatie.

 

Wat is volgens u de beste manier om ervoor te zorgen dat meer mensen zich laten registreren als donor? Discussieer mee onder dit artikel!Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons