Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenHospicezorg in zwaar weer

Hospicezorg in zwaar weer

Facebook Twitter LinkedIn
25-01-2016

Door de aanpassingen in de financiering van de hospicezorg, kampen twaalf zelfstandige organisaties momenteel met flinke financiële problemen. Daarnaast is gebleken dat niet iedereen toegang heeft tot deze gespecialiseerde zorg. Veel bewoners van onder andere verpleeghuizen wordt de toegang onmogelijk gemaakt.

Gevarenzone

Door de manier waarop het systeem momenteel wordt gefinancierd, is de kans groot dat een aantal high-care voorzieningen het hoofd niet boven water kunnen houden. "Ik denk dat de totale hospicezorg zich in de gevarenzone bevindt", zegt Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg (UMC Utrecht) tegen de NOS.

Aangepaste wetten

Voorheen viel hospicezorg onder de AWBZ. In 2015 is dit echter aangepast en zelfstandige hospices vallen nu onder de 'aanspraak wijkverpleging'. Deze verandering heeft grote gevolgen voor de door de zorgverzekeraar gehanteerde dagtarieven. Deze tarieven zijn is sommige gevallen zelfs gehalveerd. Door de grote gaten die hierdoor in de begroting van diverse hospices zijn ontstaan, weten veel van hen niet of het zal lukken het hoofd boven water te houden.

Geen toegang tot hospicezorg

Hospicezorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. In de praktijk blijkt echter dat dit niet het geval is, zo meldt het programma Nieuwsuur. Mensen die in een verpleeghuis wonen of op een andere wijze onder de 'Wet langdurige zorg' vallen, hebben veelal geen toegang tot deze voorzieningen. Wanneer deze groep in een hospice of thuis wil sterven, kan dat vaak niet. Naar aanleiding van recente kamervragen van de SP, PvdA en SGP zegt Staatssecretaris Martin van Rijn dat dit wel kan. Van Rijn beloofde begin vorig jaar nog 51 miljoen vrij te maken voor de laatste levensfase zorg. In de praktijk blijkt echter dat de 200 euro die hoort bij een Wet langdurige zorg indicatie, niet genoeg is om palliatieve thuiszorg te ontvangen of in een hospice te verblijven. Veel mensen wordt de toegang tot deze voorzieningen dan ook onmogelijk gemaakt.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur over het uitkleden van de hospicezorg in Nederland.

 

 Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons