Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenLandelijk uitvaartregister handig voor nabestaanden

Landelijk uitvaartregister handig voor nabestaanden

Facebook Twitter LinkedIn
10-12-2015

Het komt regelmatig voor dat nabestaanden die een uitvaart moeten regelen, niet weten of de overledene over een polis beschikt. Met de komst van een landelijk register wordt er meteen duidelijk of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Dat is belangrijk om te weten want voor een nabestaande valt er ontzettend veel te regelen. Een uitvaartverzekeraar kan deze werkzaamheden voor een groot deel uit handen nemen.

Sinds december 2015 kun je in de online uitvaartregister nazoeken of iemand een uitvaartverzekering heeft en zo ja, bij welke maatschappij. Daarnaast kun je registreren waar je zelf een verzekering hebt afgesloten, of juist aangeven dat je niet over een verzekering beschikt. Dan is het voor nabestaanden meteen duidelijk wat ze kunnen verwachten.

Register biedt uitkomst

Regelmatig komt het voor dat mensen ineens voor de onverwachte situatie komen te staan dat ze een uitvaart van een dierbare moeten regelen. Het kan hierbij ook gaan om iemand waar al langdurig geen contact meer mee is, hierdoor is het onduidelijk hoe deze persoon is verzekerd. Met name in deze gevallen is het handig om even in het uitvaartverzekeringsregister te kijken. Met behulp van het BSN nummer en de geboortedatum van de overledene komt de naam van de verzekering snel naar boven en wanneer dit niet het geval is, verschijnt er een melding dat er geen verzekering geregistreerd staat. Met dit registratiesysteem probeert men te voorkomen dat iemand niet voor niets jarenlang heeft betaald. Als de polis niet te vinden is, kan het namelijk zijn dat er geen uitkering plaatsvindt. Het is de bedoeling dat mensen zichzelf gaan registreren in het register.

Wat kan een uitvaartverzekeraar voor u betekenen

Wanneer de uitvaartverzekeraar is gevonden in het register, is het zaak voor de nabestaanden om contact op te nemen met de betreffende instantie. Vervolgens biedt de verzekeraar praktische hulp en unieke nazorg voor de nabestaanden. Denk hierbij aan het regelen van het overlijdensbewijs, de rouwbrieven, verzorging van de overledene voor de opbaring, de rouw auto, personeel tijdens de dienst, dankbetuigingen en overige formele zaken. Behalve de kosten scheelt dit ook aanzienlijk in tijd en taken die anders bij de nabestaanden zouden komen te liggen.

Waar u zelf nog aan moet denken

Niet alles wordt door de verzekeraar geregeld. Als nabestaande zijn er dan ook nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo dient u of de uitvaartondernemer het overlijden aan te geven bij de burgerlijke stand in de woonplaats van waar diegene is overleden. Informeer hier zo nodig naar bij de betreffende gemeente. Deze geeft het bericht door aan instanties, zoals de Sociale Verzekeringsbank en de belastingdienst.

Vervolgens zult u ervoor moeten zorgen dat lopende bank- en spaarrekeningen worden geblokkeerd zodat automatische incasso’s kunnen worden stopgezet en het lidmaatschap bij de bank. Licht daarnaast alle bedrijven in waar de overledene een relatie mee had. Denk hierbij ook aan het stopzetten van abonnementen. In sommige gevallen moet de notaris een verklaring van erfrecht opmaken. Daarin staat wie is overleden en of de overledene een testament heeft. Ook worden de erfgenamen genoemd en wie de nalatenschap gaat afwikkelen.

Een effectief instrument voor de toekomst

De komst van het landelijk register is een goed initiatief voor nabestaanden die nauw zijn betrokken bij de overledene als voor vrienden of familie die er wat verder weg van staan. Het kan voor beide partijen namelijk de eerste stappen in het proces van een mooi en goed geregeld afscheid betekenen. De bedoeling is wel dat zoveel mogelijk mensen zich gaan registreren. Pas dan wordt het een effectief instrument.

 

 

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons