Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenLandelijke week van de begraafplaats: 30 mei t/m 7 juni 2015

Landelijke week van de begraafplaats: 30 mei t/m 7 juni 2015

Facebook Twitter LinkedIn
20-05-2015

Het is bijna zover, op 30 mei aanstaande gaat officieel de 'Landelijke week van de Begraafplaats' van start.

Thema 'Landelijke week van de begraafplaats'

Nederland telt 4.200 begraafplaatsen. Deze maken deel uit van ons culturele erfgoed en van het collectieve geheugen van de Nederlanders. Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene ´tastbaar´ aanwezig is. Daarbij geeft de omgeving van vaak bijzondere landschapsarchitectuur en flora een sfeer van sereniteit. Een begraafplaats is een plek waar bezoekers in alle rust kunnen gedenken en overdenken. Het thema van de Week van de Begraafplaats 2015 is daarom: ´Ik vergeet je niet´.

Meer dan een sociale voorziening

Een begraafplaats is meer dan enkel een sociale voorziening. Het zijn´stenen archieven´ die een grote hoeveelheid aan historische informatie bevatten. Graven van schrijvers, acteurs, politici, wetenschappers en iedere markante persoonlijkheid die nationaal of regionaal bekendheid geniet. Veel graven van verzetshelden, militairen of burgerslachtoffers herinneren ons aan de Tweede Wereldoorlog die 70 jaar geleden eindigde in Europa: een belangrijk deel van ons collectief geheugen.

Collectief geheugen

Wanneer graven in de vergetelheid zullen raken of als begraafplaatsen gesloten worden, dan wordt op termijn ons collectieve geheugen gewist. Vele enthousiaste beheerders in Nederland lichten u graag voor over de natuurwaarde en de historische waarde van begraafplaatsen. Over rituelen en kunstuitingen. Maar natuurlijk ook over de mogelijkheden op het gebied van graven en urnen, onderhoud en kosten.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Begraafplaats, van zaterdag 30 mei t/m zondag 7 juni, worden op veel begraafplaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd, al of niet direct betrekking hebbend op dit thema. Denk hierbij aan rondleidingen, lezingen, concerten, thematentoonstellingen, open dagen, et cetera. Ontdek hier welke activiteiten er zijn en waar bij u in de buurt begraafplaatsen open worden gesteld.

Ga voor meer informatie naar: www.weekvandebegraafplaats.nl

 

De landelijke week van de begraafplaats, wordt mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen   Vereniging de Terebinth    Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer   Association of Significant Cemeteries of EuropeLees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons