Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenLeyden Academy: koude maanden zijn gevaarlijk voor ouderen

Leyden Academy: koude maanden zijn gevaarlijk voor ouderen

Facebook Twitter LinkedIn
14-01-2016

Leyden Academy heeft onderzoek gedaan naar het sterftecijfer onder ouderen. Uit dit onderzoek is gebleken dat ouderen ’s winters een kwetsbare doelgroep vormen. Het sterftecijfer in de winter is 21 procent hoger dan in de zomer. Dit komt vermoedelijk door de winterse klimaatfactoren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zestigduizend ouderen.

Het CBS publiceert elk kwartaal sterftecijfers. Maar met het onderzoek van Leyden Academy is het voor het eerst dat er op een wetenschappelijke manier wordt gekeken naar het verband tussen sterftecijfers en seizoenpatronen in combinatie met zorguitgave. Leyden Academy concludeerde namelijk dat de zorgkosten ’s winters gemiddeld 13 procent hoger zijn. De vermoedelijke en meest voor de hand liggende oorzaak is het klimaat. Klimaatfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en de aan- of afwezigheid van zonlicht spelen hierin een belangrijke rol. “De media bericht tijdens extreem hete zomerdagen al snel over de risico’s voor ouderen, maar uit ons onderzoek blijkt dat de wintermaanden misschien wel gevaarlijker zijn”, aldus Herbert Rolden, onderzoeker bij Leyden Academy on Vitality and Ageing. Niet alleen het klimaat heeft invloed op de sterftecijfers, ook een griepvirus, dat vaker voorkomt in de winter dan in de zomer kan een rol spelen. Er is nog wel nader onderzoek nodig naar de precieze invloed die deze factoren hebben op de sterftecijfers.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons