Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenOok kind moet om euthanasie kunnen vragen

Ook kind moet om euthanasie kunnen vragen

Facebook Twitter LinkedIn
22-06-2015

Wat als een kind onder de 12 om euthanasie vraagt? Op dit moment mogen artsen met een dergelijk verzoek niks doen. Daar moet verandering in komen, vinden ze bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Ondraaglijk en uitzichtloos lijden

Momenteel kunnen kinderen vanaf 12 jaar om euthanasie vragen. Wanneer er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden bij het kind, kan er in overleg met ouders en artsen overgegaan worden tot levensbeëindiging. Ook voor pasgeborenen tussen de 0 en 1 is dit bij wet geregeld. Voor kinderen tussen de 1 en 12 is echter niks geregeld. Dat is vreemd vinden ze bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

'Ook kind kan beslissingen overzien'

Volgens de Nederlandse wet is een kind vanaf 12 jaar pas wilsbekwaam. Wanneer een kind wilsonbekwaam is moeten de ouders, in overleg met de arts, ook in deze leeftijdscategorie kunnen besluiten tot levensbeëindiging zo stellen de kinderartsen. In plaats van leeftijd, moet er gekeken worden naar de 'werkelijke wilsbekwaamheid' van het kind in kwestie. Ook in deze leeftijdscategorie blijkt volgens de kinderartsen in de praktijk namelijk vaak dat deze kinderen hen beslissingen goed kunnen overzien.

Wijziging in de euthanasiewet

De visie van de NVK is tot stand gekomen na veel overleg. Eind 2014 laaide de discussie over levensbeëindiging bij lijdende kinderen opnieuw op. Dit kwam door een wijziging in de Belgische euthanasiewet. Ook oordeelsbekwame minderjarigen mogen daar sindsdien euthanasie aanvragen. Wanneer het kabinet de aanbevelingen van ht NVK overneemt, zal er ook in Nederland een wetswijziging plaats moeten vinden.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons