Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenOpen dag buitenaula begraafplaats Duinhof

Open dag buitenaula begraafplaats Duinhof

Facebook Twitter LinkedIn
07-09-2015

Begraafplaats Duinhof in IJmuiden opende donderdag 3 september 2015 haar bijzondere buitenaula. In navolging van die opening werd vrijdag 4 september 2015 een open dag georganiseerd. 

 Open dag buitenaula begraafplaats Duinhof

 

De buitenaula is ontworpen in de stijl en gedachte van architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), die zowel de begraafplaats als de binnenaula van Begraafplaats Duinhof ontwierp. Dudok was namelijk van mening dat de natuur de mensen kon helpen zich te verzoenen met het lot. 

Wethouder Floor Bal gaf donderdag 3 september nog een toespraak:

Openingstoespraak buitenaula

begraafplaats Duinhof

door wethouder Floor Bal

Gemeente Velsen heeft het bijzondere geluk om drie mooie, monumentale gemeentelijke begraafplaatsen te hebben. Ieder met zijn eigen karakter en sfeer, verspreid over onze gemeente. Elk van de drie begraafplaatsen is bijzonder en heeft iets eigens.

Begraafplaats De Biezen in Santpoort is daarvan de oudste. Met een origineel ontwerp van de beroemde tuin- en landschapsarchitect Louis Paul Zocher is De Biezen aangelegd in de romantische landschapsstijl.

De Westerbegraafplaats ligt aan de havenkade in IJmuiden. Met uitzicht op de havens is dit de begraafplaats die past bij het thema “RAUW aan ZEE”. Als wethouder, maar bovenal als inwoner van IJmuiden heb ik het voorrecht een prachtig uitzicht te hebben over deze lommerrijke plek aan zee.

Ik woon er namelijk vlak naast.

 

Nu zijn we op Begraafplaats Duinhof.

Hier, verscholen in het golvende duinlandschap ligt deze mooie begraafplaats.

De begraafplaats en aula zijn ontworpen door Willem Marinus Dudok. Dudok is één van de grootste Nederlandse architecten. Wereldberoemd zijn het stadhuis en de begraafplaats van Hilversum, maar wij doen daar niet voor onder. Onze begraafplaats ís een Dudok. Zowel het ontwerp van het park als de aula komen uit zijn pen.

Ook Westerveld heeft gebouwen die zijn ontworpen door Dudok. Daarnaast zijn het hoofdkantoor van de Hoogovens én ons mooie gemeentehuis van zijn hand.

Voor Dudok was de natuur iets dat kan helpen je met het lot te verzoenen.

In die geest is ook deze buitenaula ingericht. Een mooie, ovale ruimte met meubilair dat gemaakt is van hout uit de parken van Velsen.

 

De buitenaula is naar idee van Marcel van Soest, de begraafplaatsbeheerder, tot stand gekomen. Daar staan we dan nu ook voor; een mooie ovale ruimte in het lommerrijk duin. Een lichte plek met vrij zicht naar de hemel, tussen de grote bomen die ons in deze duinpan omringen.

De meubels zijn bijzonder. Door onze eigen medewerkers van Gemeente Velsen zelf gemaakt. Gemaakt van hout uit onze eigen parken. Bomen die jaren geleden gezaagd zijn, vanwege ruimte, gezondheid of mogelijk gevaar voor omvallen hebben hier hun tweede leven gekregen.

Deze buitenaula is een unieke plek in de ruime omgeving van Gemeente Velsen.

Wíj hebben dit, niemand anders in onze regio. Hiermee bieden we onze bewoners en bezoekers van begraafplaats Duinhof iets nieuws. Een mooie sfeervolle, plaats om afscheid te nemen van je dierbare.

 

Met de opening van deze buitenaula zijn we een nieuwe weg ingeslagen, waarmee we onze inwoners en gasten nog meer service willen bieden.

Afgelopen jaren al, hebben we allerzielen gevierd. Allerzielen Velsen Verlicht is een mooi en sfeervol evenement, waarmee we onze overledenen herdenken. Met prachtig licht en bijzondere kunstwerken trekt het jaarlijks veel bezoekers.

In de nabije toekomst gaan we nog verder kijken naar nieuwe mogelijkheden. Zo zijn we met Vereniging Natuurmonumenten aan het onderzoeken of we een gezamenlijke natuurbegraafplaats kunnen aanleggen in de natuur direct aansluitend aan Duinhof.

Vanaf deze nieuwe plek op Duinhof wil ik iedereen die heeft meegeholpen aan de totstandkoming van onze mooie buitenaula zeer bedanken voor zijn inzet!

Ik hoop dan ook van harte dat in de toekomst hier heel veel mensen troost vinden op deze buitenaula midden in de natuur.

 

Wilt u meer informatie over de buitenaula: www.velsen.nlNaar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons