Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenRotterdam draait privatisering begraafplaatsen terug

Rotterdam draait privatisering begraafplaatsen terug

Facebook Twitter LinkedIn
20-06-2013

Het Rotterdamse college van B&W vond dat de Rotterdamse begraafplaatsen en het crematorium op eigen benen moesten gaan staan. De gemeenteraad was het hier absoluut niet mee eens. Ze zagen geen reden om de Rotterdamse begraafplaatsen en crematoria te verzelfstandigen. Naar aanleiding hiervan zou Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen destijds met een vernieuwd voorstel komen, maar op het laatste moment is de privatisering tot nader order bevroren. Alles blijft zoals het was, voor nu.

Op 6 maart 2013 nam het Rotterdamse college van B&W de beslissing om de afdeling begraafplaatsen en crematorium te verzelfstandigen tot een stichting. De wethouder had echter niet gerekend op zoveel weerstand vanuit de gemeenteraad. Jacqueline de Jong, gemeenteraadslid van de PvdA stelt dat de begraafplaatsen en het crematorium goed werken. “Ze bedruipen zichzelf en iedereen is tevreden”. De gemeente kan nu zelf de tarieven en de invulling van het beheer bepalen. Niet aankomen dus. Marktwerking hoort wat haar betreft niet thuis bij begraven en cremeren. “Het lijkt dan goedkoper, maar op termijn loop je altijd met je neus tegen de muur, want in de markt gaat het over winstmaximalisatie, kwaliteit is ondergeschikt aan het winstoogmerk. En dat komt vaak juist dit soort voorzieningen niet ten goede”. (Bron: ‘De Begraafplaats’, juni 2013 (nummer 3, jaargang 15) uitgave van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen).

De wethouder vervolgd echter haar ingeslagen route. Het grootste punt van kritiek vanuit de gemeenteraad heeft betrekking op het feit dat er in de praktijk niet veel veranderen zal. Er bestaat veel onduidelijkheid over wat nou precies het voordeel voor de gemeente van de verzelfstandiging is. De begraafplaatsen en het crematorium moeten worden afgestoten, omdat het ons dan niks kost en ook niks oplevert lijkt de rode draad van het besluit te zijn. Het merendeel van de gemeenteraad vindt dit argument niet goed genoeg om de verzelfstandiging door te voeren.

De vraag is in hoeverre het afwijzende geluid van de gemeenteraad invloed kan uitoefenen op het voorstel van de wethouder. De wethouder heeft aangegeven dat ‘het college over een nieuw voorstel gaat nadenken’. De bespreking over het voorstel met de raad zal uiterlijk 26 juni plaatsvinden. De wethouder zal haar besluit nog voor de zomer in de gemeenteraad toelichten.Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons