Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenSteeds meer kankerpatiënten bij Levenseindekliniek

Steeds meer kankerpatiënten bij Levenseindekliniek

Facebook Twitter LinkedIn
05-08-2015

De Levenseindekliniek heeft in het eerste half jaar van 2015 bijna evenveel kankerpatiënten euthanasie gegeven als over heel 2014. In dat jaar kregen 53 kankerpatiënten euthanasie, de afgelopen zes maanden waren dat er 49.

De toename is opvallend, omdat kankerpatiënten van alle mensen met een euthanasieverzoek het meeste kans maken dit ingewilligd te zien door de eigen huisarts. Dat geldt veel minder voor de patiëntgroepen waarop de Levenseindekliniek zich richt, zoals mensen met dementie, psychiatrisch patiënten en ouderen met een veelvoud van ouderdomsklachten. Dat steeds meer kankerpatiënten bij de Levenseindekliniek komen duidt er op dat ze ook steeds vaker vergeefs een euthanasieverzoek doen bij hun eigen arts. De Levenseindekliniek helpt alleen mensen wiens verzoek door de eigen arts is afgewezen.

Opvallend is ook dat veel kankerpatiënten pas bij de Levenseindekliniek komen als de dood zich al aandient. Vooral in vakantietijd is het aantal spoedmeldingen groot. Dat legt een grote druk op de organisatie: er moet besloten worden tot een spoedeuthanasie, waarbij van alle medewerkers het uiterste wordt gevergd om aan de criteria te voldoen. Directeur van de Levenseindekliniek Steven Pleiter doet dan ook een oproep aan artsen en patiënten zich tijdig te melden.

Ook blijkt uit de halfjaarcijfers dat in de eerste helft van 2015 al meer mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie kregen dan in heel 2014. Een uitbreiding van de psychiatrische expertise (meer psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen) gecombineerd met een uiterste krachtinspanning van de hele Levenseindekliniek is de verklaring voor deze toename.

De Levenseindekliniek roept psychiaters op om de gelederen te komen versterken omdat nog steeds teveel psychiatrisch patiënten te lang moeten wachten op hulp.

 

Bron: 

http://www.levenseindekliniek.nl/steeds-meer-kankerpatienten-bij-levenseindekliniek/Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons