Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenStijging van de grafkosten in 2016

Stijging van de grafkosten in 2016

Facebook Twitter LinkedIn
07-04-2016

De kosten voor een begrafenis bestaan voor een groot deel uit grafkosten. Dit jaar is er een duidelijke stijging te zien in de kosten voor een graf in Nederland.

Grote verschillen in prijs per gemeente

De verschillen in kosten tussen gemeenten blijken groot te zijn. De begraafplaatsen waar je de hoogste grafkosten betaald, liggen voornamelijk in het midden en westen van Nederland. Het goedkoopst begraven kan in Groningen en Limburg. Uitvaartorganisatie Monuta vergeleek de grafkosten van 1063 begraafplaatsen in een groot aantal gemeenten in Nederland. Gemiddeld kost een eigen graf voor één persoon dit jaar €3.039,-, vorig jaar was dit nog €2.860,-. Dit houdt een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar.

Samenstelling grafkosten

De hoogte van grafkosten hangt van een aantal dingen af. Zo speelt de grondprijs binnen een gemeente een rol, maar is de prijs die het onderhoud van een graf vergt ook een belangrijke factor. Bovendien moeten begraafplaatsen steeds meer concurreren met crematoria. Cremeren krijgt tegenwoordig de voorkeur boven begraven. Momenteel kiezen 63% van de mensen voor een crematie. Het aantal crematoria in Nederland groeit en daarmee wordt het steeds moeilijker voor gemeenten en particuliere begraafplaatsen om de stagnatie in de verkoop van graven tegen te gaan.

 Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons