Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenTe veel lijken in wetenschap

Te veel lijken in wetenschap

Facebook Twitter LinkedIn
08-06-2015

Na overlijden is het mogelijk je lichaam beschikbaar te stellen aan wetenschap en onderwijs. Het aanbod in lichamen is afgelopen jaren echter zo sterk gestegen, dat veel anatomische instituten een aannamestop hebben aangekondigd, zo meldt het Parool.


Ter beschikking stelling

Je kunt er voor kiezen om je lichaam na overlijden ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Het lichaam zal dan gebruikt worden in de laboratoria van bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis om medische studenten te onderwijzen of om wetenschappelijk onderzoek op uit te voeren.

Aannamestop

Bijna de helft van de anatomische instituten hebben echter een aannamestop aangekondigd. Er zijn simpelweg te veel lichamen beschikbaar om ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Alleen het VUmc, AMC, LUMC in Leiden en de Radboud Universiteit in Nijmegen nemen nog een aantal nieuwe aanmeldingen aan. De Amsterdamse ziekenhuizen nemen alleen nog inschijvingen aan van mensen die uit de regio komen. De overige vier medische faculteiten (in Groningen, Rotterdam, Maastricht en Utrecht) hebben een volledige stop in de aanname van lichamen.

Monument op 'De Nieuwe Ooster' in Amsterdam

Het VU medisch centrum (VUmc) heeft afgelopen zaterdag samen met begraafplaats De Nieuwe Ooster een monument onthuld voor mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld. Voor hen is op begraafplaats De Nieuwe Ooster een monument opgericht. Nabestaanden, studenten, docenten en medewerkers van het VUmc waren aanwezig bij de onthulling. Samen werden hier de mensen herdacht die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Er waren rond de 150 aanwezigen en het is de bedoeling dat er ieder jaar een dergelijke herdenking plaats gaat vinden.Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons