Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenWat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Facebook Twitter LinkedIn
15-12-2015

Het laatste waar je aan wil denken op vakantie, is de mogelijkheid van een overlijden. Toch komen er per dag gemiddeld 2,5 Nederlanders om in het buitenland, zo meldde de NOS eerder dit jaar. Weet jij wat je moet doen bij een overlijden in het buitenland?

Plaats van overlijden

Er zijn een aantal zaken belangrijk om te weten bij een overlijden in het buitenland. We zetten ze hier op een rijtje. Wanneer iemand komt te overlijden in een ziekenhuis, stelt de arts een akte van overlijden op. Daarna wordt er aangifte gedaan in de plaats waar het overlijden plaats heeft gevonden. Ook de gemeente waarin de overledene woonachtig was wordt op de hoogte gesteld. Mocht het overlijden buiten een ziekenhuis plaatsvinden, is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk een arts wordt gewaarschuwd. Bij het vermoeden van een onnatuurlijke dood moet ook de politie worden gewaarschuwd.

Repatriëring

Bij een overlijden in het buitenland, wilt u uiteraard dat het lichaam van uw naaste zo snel mogelijk naar huis vervoerd kan worden. Dit vervoer wordt repatriëring genoemd. Het is belangrijk het overlijden te melden bij de lokale autoriteiten (bijvoorbeeld bij het gemeentehuis). Zij horen u twee dingen te geven:
- Een overlijdensakte
- Een zogenoemd ‘laissez-passer’: hiermee zorgt u ervoor dat het lichaam terug naar Nederland vervoerd mag worden. Wanneer de lokale overheid dit niet wil afgeven, kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade voor bemiddeling.

Reisverzekering

Bijna iedere reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis van de overledene na een overlijden. De kosten die aan dit vervoer verbonden zijn kunnen hoog oplopen. Sluit dus altijd een reisverzekering af voordat u op vakantie gaat. Wanneer de overledene een reisverzekering afgesloten had, is het belangrijk zo snel mogelijk na overlijden contact op te nemen met de alarmcentrale van deze verzekering. De verzekering zorgt er dan voor dat het lichaam van de overledene veilig terug naar Nederland wordt vervoerd.

Wintersport

Wanneer je op wintersport gaat en een risicovolle sport gaat beoefenen, zorg dan altijd dat je goed kijkt naar de dekking van je reisverzekering. Bij sommige verzekeraars moet je in dit geval namelijk de dekking ‘wintersport’ of ‘gevaarlijke sporten’ afsluiten. Zonder deze dekking ben je bij een dodelijk ongeval niet altijd verzekerd voor de terugkeer naar huis.

 


 
 
Niet verzekerd?

Wanneer de overledene geen verzekering had, zijn de gemaakte kosten voor rekening van de nabestaanden. Wanneer zij de kosten niet kunnen betalen, kan dit nare gevolgen hebben. De lokale autoriteiten regelen in dit geval een begrafenis of crematie in het land waar het overlijden plaats heeft gevonden.

 

 Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons