Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenWat te doen met uw digitale nalatenschap?

Wat te doen met uw digitale nalatenschap?

Facebook Twitter LinkedIn
13-10-2015

Stel, een naaste komt plotseling te overlijden. Voor diegene moet op korte termijn veel geregeld worden. De nabestaanden zullen niet alleen over de tastbare zaken moeten beslissen, maar ook over iemands online ‘bezittingen’.

Sociale media

Sociale media accounts zoals Twitter en Facebook, kunnen vlak na het overlijden als een digitale herdenkplek gaan fungeren. Vaak worden er mooie woorden en herinneringen op de pagina van de overledene met elkaar gedeeld. Op die manier wordt het profiel een online condoleanceregister en gedenkplek. Nabestaande kunnen het account een status geven dat deze persoon is overleden. Deze speciale herdenkingsstatus kan via een formulier op internet worden aangevraagd. De herdenkingsstatus geeft de mogelijkheid om het profiel van de overledene af te schermen voor vreemden. Op die manier kunnen alleen vrienden het profiel nog bekijken en gebruiken als herdenkingsplek. De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen het profiel ook helemaal laten verwijderen.

Online testament

Voor overlijden is het mogelijk een testament op te stellen met betrekking tot uw online ‘bezittingen’. Hierin staat dan wat u graag ziet gebeuren met uw online bezittingen. Bijvoorbeeld, om te voorkomen dat nabestaanden geconfronteerd worden met een ‘spookaccount’: een profiel van iemand die al overleden is. In een online testament kan bijvoorbeeld staan wie de wachtwoorden gaat beheren na het overlijden. Men kan de wachtwoorden zelf bijhouden op een lijstje dat daarna naar de nabestaanden gaat. Er kan ook voor gekozen worden om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Dit bedrijf houdt dan de wachtwoorden bij zich tot de bezitter is overleden. Daarna overhandigen ze de wachtwoorden aan de persoon die aangewezen is in het testament. Veel Nederlanders hebben hier nog niet over nagedacht. Er zijn dan ook veel online bezittingen die na overlijden onbeheerd blijven. Daarom wordt het online nalatenschap tegenwoordig steeds belangrijker.

 

 Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons