Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenWat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

Wat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

Facebook Twitter LinkedIn
19-04-2016

Wanneer iemand in je omgeving ernstig ziek wordt, kan het soms lastig zijn om contact te houden. Wat kun je tegen iemand zeggen? ‘Kaarten van Betekenis’ helpt hierbij. Ze introduceren speciale wenskaarten om te sturen aan mensen met kanker.

Kaarten van betekenis

‘Kaarten van Betekenis’ is een initiatief van Mariska Overman en Rob Bruntink. Als zij mensen met kanker in hun persoonlijke omgeving hebben, zijn er diverse momenten te selecteren waarop zij hen een kaartje sturen. Dat zijn met name de momenten waarop iemand net de diagnose kanker had gekregen of met een behandeling begon. Of zomaar, als hart onder de riem. Anders dan bij verjaardagen of huwelijken kan op die momenten niet teruggegrepen worden op de kaartenstandaards die in boekhandels of warenhuizen staan. Het aanbod aldaar komt vaak niet verder dan ‘Beterschap’ of ‘Sterkte’. Hoewel ‘Sterkte’ op sommige momenten nog zou kunnen, is de keuze beperkt.

Contact houden

Daarnaast constateerden zij in hun werk – beiden zijn experts op gebied van palliatieve zorg en rouw – dat veel mensen het moeilijk vinden om contact te houden met mensen die ongeneeslijk ziek blijken te zijn. Wat zeg je tegen hen? Hoe ga je met hen om? Uit onderzoek (uit 2011) bleek nog dat één op de vier mensen voortijdig uit het leven van een palliatieve patiënt stapt. Verlegenheid met de situatie is daarbij de belangrijkste reden. Die verlegenheid bestaat ook in relatie tot het schrijven van een kaartje: wat schrijf je erop?

De kracht van een wenskaart

Een wenskaart heeft de kracht om mensen op een speciale manier te raken, en een gevoel van verbondenheid te laten zien. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie, collega’s, et cetera. Dáárom zijn de ‘Kaarten van Betekenis’ ontwikkeld. Overman en Bruntink, die samenwerken in Bureau MORBidee, kregen hiervoor financiële steun van Stichting Roparun.

Voor meer informatie: www.kaartenvanbetekenis.nl of bureaumorbidee@gmail.com.


>> Lees verder: De draad weer oppakken na kanker


Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons