Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenWetsvoorstel moet erfgenamen beter beschermen

Wetsvoorstel moet erfgenamen beter beschermen

Facebook Twitter LinkedIn
15-06-2015

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil er voor zorgen dat erfgenamen een betere bescherming krijgen. Het komt namelijk regelmatig voor dat erfgenamen in de financiële problemen komen door het erven van schulden.

Erfenis aanvaarden of verwerpen

Een erfenis hoeft niet alleen uit geld of bezittingen te bestaan, maar kan ook schulden bevatten. Wanneer de schulden groter zijn dan het kapitaal van de overledene, lopen erfgenamen het risico dat zij moeten bijbetalen. De schulden worden op hen overgedragen. De erfgenamen kunnen dan kiezen om de erfenis volledig te verwerpen. Als het nog niet zeker is hoe de balans gaat uitvallen, kunt u ook kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit wil zeggen dat u de erfenis onder voorwaarden accepteert. Het is een middenweg tussen aanvaarden en het hele erfdeel verwerpen. U aanvaart de erfenis in dit geval alleen als de schulden niet hoger zijn dan de waarde van de te erven bezittingen.

Onduidelijkheid

Onder erfgenamen heerst nu nog veel onduidelijkheid. Wanneer u eenmaal bij de notaris bent geweest om de erfenis te accepteren, kunt u deze niet alsnog achteraf verwerpen. Ook blijkt dat erfgenamen regelmatig een nalatenschap zuiver aanvaarden zonder dat ze dit door hebben. Bijvoorbeeld door het meenemen van spullen uit het huis van de overledene of door het erkennen van de schuld.

Wetsvoorstel

Een gemaakte keuze, of deze nou per ongeluk of bewust is, kan niet meer worden teruggedraait. Veel erfgenamen komen hierdoor in de financiële problemen terecht. Het wetsvoorstel van minister Van der Steur moet daar verandering in brengen. De voorgestelde wetswijziging moet erfgenamen beter beschermen tegen het ongemerkt erven van schulden. Zo is straks pas sprake van zuivere aanvaarding als een erfgenaam goederen van de nalatenschap verkoopt of op andere wijze onttrekt aan eventuele schuldeisers.

Het hele wetsvoorstel is hier te downloaden.

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons