Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelAlgemeenYarden zamelt taxussnoeisel in voor kankerbestrijding

Yarden zamelt taxussnoeisel in voor kankerbestrijding

Facebook Twitter LinkedIn
24-07-2017

Deze week start Yarden Uitvaartorganisatie -in samenwerking met hoveniersbedrijf GroenTotaal A. de Boer- weer met de inzameling van taxussnoeisel om te helpen bij de strijd tegen kanker. De eenjarige uitlopers van de taxus bevatten baccatine, een belangrijke grondstof voor chemotherapie die vaak wordt gebruikt bij de behandeling van kanker.

Er wordt snoeisel ingezameld op zes Yarden-locaties. De oogst zal dit jaar naar verwachting goed zijn voor 23 chemokuren.

Hogere opbrengst

Was de actie vorig jaar al een groot succes, dit jaar zal de verwachte opbrengst nog 25% hoger liggen. De groei heeft te maken met de ervaring die vorig jaar is opgedaan. Voor de opbrengst van het bestanddeel voor de chemokuren is het van belang dat het snoeisel niet te lang wordt opgeslagen voordat het opgehaald en verwerkt wordt. Dit tast de kwaliteit aan. Bovendien worden de taxushagen dit jaar iets later gesnoeid, waardoor er langere, jonge scheuten aan de planten zitten.

Koppeling naar het leven

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘Vorig jaar zijn we begonnen met de snoeiactie op onze locaties in Den Haag, Rijswijk, Schiedam, Gouda, Goutum en Meppel. Ook dit jaar doen deze locaties mee. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan kanker. Als organisatie hebben we hier ook mee te maken gehad door het overlijden van collega’s en vrijwilligers aan deze ziekte. Het bestaande initiatief om met ons snoeiafval een bijdrage te leveren aan geneesmiddelen voor kanker hebben we daarom direct omarmd. Wij dragen met deze actie graag een steentje bij aan de strijd tegen kanker.’

Veel snoeisel nodig

Paul de Vries, kwaliteitscoördinator bij GroenTotaal A. de Boer: ‘De Taxus baccata komt van nature alleen voor in Europa en kan wel duizend jaar oud worden. Door zijn positieve eigenschappen -de naaldboom is altijd groen en kan makkelijk in verschillende vormen worden gesnoeid- is de taxus vaak in formele tuinen zoals begraafplaatsen te vinden. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang levert ongeveer de nodige baccatine voor één behandeling van een kankerpatient. Er is dus best veel snoeisel nodig.’

Over Yarden

Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 25 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.

Lees verder: De draad weer oppakken na kanker


Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons