Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelBegraven en begraafplaatsenBegraafplaats Essenhof heropent Rijksmonumentale grafvelden

Begraafplaats Essenhof heropent Rijksmonumentale grafvelden

Facebook Twitter LinkedIn
20-01-2017

De Dordtse Wethouder Peter Heijkoop heeft gisteren enkele Rijksmonumentale grafvelden op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht geopend. De twee grafvelden dateren uit 1829 en waren tot 2009 in gebruik. Door te hoge grondwaterstanden konden er sindsdien geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Na een intensieve renovatie en herinrichting is dit nu weer mogelijk. Met de aanleg van grafkelders, deels bovengronds gesitueerd, wordt verwezen naar de oude graftombes die zo kenmerkend zijn voor dit historische deel van de begraafplaats.

Wandgraven

Daarnaast zijn er nu ook wandgraven beschikbaar. Deze vorm van begraven – bekend uit de Latijnse en mediterrane landen – is niet meer uniek in Nederland, maar wel heel bijzonder in een dergelijke monumentale omgeving. Bijzonder is ook dat met deze wandgraven er een landschappelijke verbinding is ontstaan tussen heden en verleden. Ze zijn gesitueerd in de aarden wal die de grens markeert tussen het opgehoogde deel van de begraafplaats waar zich de nieuwe Kinderhof bevindt. Met nieuwe (rolstoelvriendelijke) paden is het oude gedeelte nu ontsloten en is de begraafplaats als geheel weer een groene wandelroute rijker.

Oud Katholieke gemeenschap

Tenslotte markeert deze heropening ook de gemeentelijke verplichtingen jegens de Oud Katholieke gemeenschap in Dordrecht en omgeving. Na een periode van ontheemding – het begraven in de eigen, gewijde grond was immers sinds 2009 niet meer mogelijk – kan aan de leden van dit kerkgenootschap hier weer een laatste rustplaats worden geboden.

Collectieve geschiedenis

Essenhof zet zich in voor het behoud van onze collectieve geschiedenis. Ze combineert dit met de huidige ontwikkelingen in de uitvaartbranche en de individualisering van de hedendaagse omgang met de dood en het bijbehorende afscheid. Door een gevarieerd aanbod van nieuwe producten en diensten ontstaan er steeds meer keuzemogelijkheden voor de nabestaanden.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons