Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelInspiratie afscheid overlijdenBuitenuitvaart met schaapskudde nieuw in de Randstad

Buitenuitvaart met schaapskudde nieuw in de Randstad

Facebook Twitter LinkedIn
28-07-2016

Uitvaartbegeleider Jan Vink organiseerde onlangs in samenwerking met schaapsherder Lex Thoen, een fictieve buitenuitvaart met het thema ‘boerderij’. ‘Henk de Vries’ werd die dag op boerderij Vockenstaert in Schiedam op bijzondere wijze herdacht, en door een schaapskudde begeleid naar zijn laatste rustplaats. Vink zette deze uitvaart in scene om na afloop te laten zien welke mogelijkheden er zijn om een afscheid op een eigen wijze vorm te geven.

Unieke buitenceremonie

Deze, voor de Randstad unieke, buitenceremonie kan een aanvulling zijn op een natuurbegrafenis. De babyboomgeneratie en de generaties daarna, streven meer naar individualisme en willen vaak weer onderdeel uitmaken van de natuur. Steeds meer uitvaarten laten een nieuwe norm zien, waarbij bijvoorbeeld wordt gekozen voor een natuurbegrafenis of een buitenuitvaart op boerderij, strand of bos. Begraven worden in de natuur zonder grafmonument is sterk in opkomst als alternatief voor de reguliere begraafplaats of crematorium. Jan Vink introduceert nu in de Randstad, als aanvulling op alle vormen van begraven en cremeren, de buitenceremonie.

Regie over de dood

Jan Vink: “De babyboomgeneratie heeft meer de regie over het eigen leven en willen ook de regie over de dood. Een uitvaart wordt persoonlijker en wordt niet langer alleen bepaald door kerk of gewoonten. Daarnaast is er een duidelijke trend om weer onderdeel uit te willen maken van de natuur. Denk aan de keuze voor biologische producten, de hang naar duurzaamheid en het thema ‘terug naar de natuur’. In dit kader past de buitenuitvaart en natuurbegraven helemaal. De buitenuitvaart kan naar eigen inzicht worden vormgegeven of dient ter inspiratie. Waar het een schipper past om per boot uit te varen, wil een natuurliefhebber omringd worden door de natuur en wil een tuinder zijn afscheid in de kas laten plaatsvinden. Zoveel mensen, zoveel mogelijkheden.”

Schaapskudde

Het concept van een buitenuitvaart met als thema ‘Boerderij’ heeft Jan samen met schaapsherder Lex Thoen ontwikkeld. De uitvaart werd in scene gezet bij de boerderij van Vockestaert in Schiedam; de eerste locatie in de Randstad waar dit mogelijk is. Lex Thoen (Vockestaert) is enthousiast over de bijzondere samenwerking: “De afscheidsceremonie vond plaats bij de hooiberg op het erf van de boerderij. Hier werd de ‘overledene’ in een natuurhouten kist voor de hooiberg geplaatst. Aan het eind van de ceremonie werd in de vorm van een erehaag afscheid genomen van ‘de overledene’ terwijl deze werd uitgeleid door een trekker met boerenkar, omringd door de ruim driehonderd schapen van mijn kudde. Het is mooi om met dit serene beeld afscheid te kunnen nemen van de overledene.”Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons