Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelInspiratie afscheid overlijdenTotempaal als blijvende herinnering aan overledene

Totempaal als blijvende herinnering aan overledene

Facebook Twitter LinkedIn
23-08-2017

Na een overlijden kunnen rituelen en herinneringen troost bieden. Iedereen heeft zijn eigen manier om de herinneringen aan een overleden geliefde levend te houden. Ine van Gaalen helpt mensen hierbij via het ontwerpen van persoonlijke urnen en herinneringsobjecten. We spraken met de keramiste over haar werk, herinneringen vangen in objecten en de bijzondere ontmoetingen die ze door haar werk heeft.

en keramist in de uitvaartbranche, hoe kom je daar nou terecht?

"Dat begon na het overlijden van een kennis. Tijdens haar uitvaartdienst kregen we een kleine herinnering aan haar mee naar huis en dat raakte me diep. Ik kreeg een bijzondere kraal, die ik uiteindelijk nagemaakt heb in klei. Toen kort daarop mijn vader overleed heb ik zijn favoriete muziekinstrument verwerkt in een kraal. De kraal heeft de vorm van een trommel en in het glazuur heb ik een beetje van zijn as verwerkt. Dat was het begin van de serie herinneringskralen die nu mijn bekende memoriamtotem vormen. Die maakt indruk op mensen en sindsdien krijg ik regelmatig de vraag of ik een persoonlijk herinneringsobject wil maken".


Foto: De memoriam totem van keramiekatrelier TerrAzul

Je maakt dus niet alleen urnen, maar ook persoonlijke herinneringsobjecten. Wat is precies het verschil tussen beide? En wat maakt de objecten die je maakt zo persoonlijk?

"Een urn is, plat omschreven, een pot die afgesloten kan worden. Een plek om as in te bewaren. Een herinneringsobject is een voorwerp of beeld dat herinnert aan de overledene. Soms maak ik een combinatie van die twee, bijvoorbeeld een kip met een dekseltje. Je ziet dan niet direct op het eerste gezicht dat het een urn is".

Hoe zorg je dat een object echt bij de overledene en de herinneringen aan hem of haar past?

"Alles wat ik maak doe ik in goed overleg, het wordt helemaal afgestemd op de persoonlijke wens van iemand. Het begint met een gesprek, hier in mijn atelier, over wensen en ideeën, over maat, vorm en kleur en of er iets in verwerkt moet worden. Wat ik vaak doe is op het dekseltje iets bevestigen zoals een steen, een stukje hout, metaal of een sieraad. Eigenlijk kan alles wat er qua formaat bij past verwerkt worden op een deksel, in de urn zelf of in het herinneringsobject. Zo heb ik ook urnen waarin een glaskraal zit met een plukje haar of een beetje zand: er zijn allerlei vormen van herinneringen aan de overledene te bedenken".

Waar laat je je, naast de wensen van degene die je een opdracht geeft, door inspireren?

"Ik hou van rituelen en symbolen, dat zie je dan ook veel in mijn werk. Tekst, tekens of symbolen zie je daarnaast vaak terug in mijn objecten. Qua kleur wissel ik heel veel, eigenlijk is alles mogelijk, van kleurrijk tot rustige aardse tinten. Soms verwerk ik as in een glazuur. Wat ik erg fijn vind om te doen is het werk polijsten: dan wordt het super glad. Daarna stook ik het keramiek in verschillende ovens die ik zelf buiten heb gebouwd, dit geeft het oppervlak een hele speciale en unieke uitstraling. Veel van mijn werk dankt z’n speciale uiterlijk aan het werken met vuur en rook van bij voorbeeld de RAKU-ton, de papieroven of pitfire (verschillende soorten ovens, red.). Soms wil iemand er graag bij zijn als het werk wordt gestookt, dat mag natuurlijk altijd, zulke ontmoetingen vind ik heel speciaal".

Komt het ook weleens voor dat mensen van te voren niet precies weten wat ze willen?

"Dat komt soms voor. Als dat zo is gaan we er eerst samen goed voor zitten. Ze vertellen wat over hun herinneringen en wat ze er zo dierbaar aan is. Dat proberen we te vatten in vorm en kleur. Ik heb hier voorbeelden en foto’s waar je ideeën uit kunt putten. Dat hele proces van er samen voor gaan zitten, schetsen en proefjes maken tot aan het eindproduct vind ik erg bijzonder en geeft mij veel voldoening. Soms zijn er ook mensen die graag zelf aan de slag willen met materialen. Dat kan ook, onder begeleiding van mij, alleen of juist met een paar mensen samen. Een combinatie van zelf doen en samen doen kan ook".

Nieuwsgierig geworden naar Ine van Gaalen en haar werk? Kijk dan op www.terrazul.nl.Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons