Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelOmgaan met de doodVia speels kindertheater in gesprek over de dood

Via speels kindertheater in gesprek over de dood

Facebook Twitter LinkedIn
23-02-2017

Praten over de dood met kinderen is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. De Amsterdamse Theatergroep Jut maakt de kindervoorstelling ‘Lena in een lijstje’. Om open wijze met kinderen te praten over de dood, maar vooral ook het leven.

Vrolijke voorstelling

Lena in een lijstje is een vrolijke kindervoorstelling. Op speelse wijze maken kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van het basisonderwijs via de voorstelling kennis met de dood. Theatergroep Jut speelt zowel op basisscholen als in theaters.

De dood als onderdeel van het leven

Kim Zonneveld, een van de makers van Lena in een Lijstje, heeft een zusje Judith. Ze is altijd vier gebleven. Judith ging dood toen Kim zes jaar was. Een week daarna werd haar broertje Jari geboren. De dood van Judith was verdrietig en de geboorte van Jari een feest. Dit was allebei onderdeel van haar zesjarige bestaan. Kim heeft de dood nooit als tegenovergestelde, maar altijd als onderdeel van het leven gezien.

In gesprek via spel, dans en muziek

De voorstelling Lena in een Lijstje is geen stuk over Judith, maar het bevraagt en onderzoekt hoe het is als jijzelf of iemand in je omgeving dood gaat. Hoe bereid je je voor? Waar ga je naartoe? Welke herinneringen neem je mee? Wat voel je als je iemand moet missen? Met behulp van spel, dans en muziek brengt Theatergroep Jut deze vragen in kaart. Antwoorden op veel van deze vragen hebben we niet - maar we kunnen het er wel over hebben met elkaar. En daar gaat het om.

Samenwerking Yarden

Theatergroep Jut en uitvaartorganisatie Yarden werken sinds begin 2017 samen om rouw en verlies bij kinderen bespreekbaar te maken. Monique Houtzager, projectmanager bij Yarden: “Kinderen en dood breng je niet snel met elkaar in verband. Maar dood hoort bij het leven, dus ook kinderen krijgen hier mee te maken. Als het een onderwerp van gesprek mag zijn dan helpt het kinderen verder bij verlies. Deze theatervoorstelling behandelt dood, afscheid en rouw op een toegankelijke en luchtige manier, zonder aan inhoud te verliezen. Het zijn onderwerpen die basisonderwijsinstellingen vaak lastig vinden om te bespreken, maar met deze theatervoorstelling wordt de dood uit de taboesfeer gehaald.”

Lena is 10 jaar en gaat dood

Lena in een Lijstje is een theatervoorstelling over een meisje van tien jaar oud dat dood gaat. Ze speelt met haar twee vriendinnen op een rommelzolder. Samen met haar vriendinnen stelt ze zich voor hoe het is om dood te gaan en hoe het is om iemand te moeten missen. Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleidende les plaats. Een kringgesprek met de makers en de kinderen volgt na de voorstelling. In het nagesprek praten de kinderen over verlies en rouw. Als een van de spelers vraagt: ‘Wie heeft er weleens meegemaakt dat iemand in zijn omgeving doodging?’ steekt iedereen zijn hand op. In het nagesprek komen emoties boven. Kinderen huilen soms en wisselen tips uit hoe elkaar te troosten. Het is mooi om te zien hoe kinderen open kunnen praten over de dood.

Theatergroep Jut en Yarden hebben met de voorstelling een gemeenschappelijk doel: de dood bespreekbaar maken onder kinderen. Dankzij de samenwerking met Yarden is het mogelijk de voorstelling tegen een gereduceerd bedrag aan te bieden op basisscholen. Wil je hier meer over weten? Scholen kunnen zich aanmelden via info@theatergroepjut.nl.

Klik hier voor de actuele speeldata van 'Lena in een lijstje'.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons