Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelOverlijdenSchatten lijkschouwers doodsoorzaak te vaak verkeerd in?

Schatten lijkschouwers doodsoorzaak te vaak verkeerd in?

Facebook Twitter LinkedIn
01-12-2016

Het Nederlands Forensisch instituut (NFI) heeft haar zorgen uitgesproken over lijkschouwing in Nederland. Mogelijk zijn er afgelopen jaar 20 tot 25 dodelijke misdrijven gemist.

Foto: [puamelia]

Minder vaak autopsie

Op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bracht het NFI een rapport uit over de situatie. Hierin beschrijft het instituut dat het Openbaar Ministerie in 2005 617 keer autopsie liet verrichtten. Deze gerechtelijke sectie, zoals het inwendig onderzoek op een overleden persoon ook wel genoemd wordt, vond in 2015 nog maar 279 keer plaats. Deze sterke daling van het aantal lijkschouwingen is niet direct te verklaren. Het komt wellicht doordat er afgelopen jaar minder ‘evidente gevallen’ van dodelijke misdrijven waren. De onderzoekers concluderen echter vooral dat er minder vaak tot autopsie wordt overgegaan dan in het verleden.

‘Zorgelijke situatie’

Minister van veiligheid en justitie van der Steur, geeft aan dat op basis van de analyse niet te zeggen is hoeveel moorden er op jaarbasis niet herkent worden als moord. Hij noemt het wel een ‘zorgelijke situatie’ en het rapport een ‘serieus te nemen signaal’. Er gaat daarom binnenkort een vervolg onderzoek van start. Daarnaast gaat hij laten onderzoeken of het goed is om bij zelfdodingen standaard sectie te laten doen.Lees ook

Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons