Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeActueelTrends en ontwikkelingenOnderzoek naar nieuwe vormen van lijkbezorging

Onderzoek naar nieuwe vormen van lijkbezorging

Facebook Twitter LinkedIn
19-03-2018

Duurzaamheid is een begrip dat niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Ook binnen de uitvaartbranche wordt er met regelmaat kritisch gekeken naar de ‘ecologische voetafdruk’ van de sector. Onderdeel van deze discussie zijn onder andere nieuwe vormen van lijkbezorging zoals resomeren.

Resomeren

De vraag of naast begraven en cremeren ook andere vormen van lijkbezorging toegelaten moeten worden, speelt al langer. In de Wet op de lijkbezorging (Wlb) is vastgesteld wat de regels en voorschriften rond een overlijden zijn. Momenteel zijn alleen begraven en cremeren toegestane vormen van lijkbezorging. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kondigde eerder al aan kritisch te gaan kijken naar het mogelijk maken van andere opties zoals resomeren. Resomeren is in feite een een scheikundige variant op het natuurlijke afbraakproces.

Beoordelingskader

Het is de bedoeling dat het ministerie in de tweede helft van dit jaar met een beleidsvoorstel omtrent deze kwestie komt. Met name de morele aanvaardbaarheid van de legalisering van innovaties in de lijkbezorging is een belangrijk punt van debat. Onderzoekers van de TU Delft is daarom gevraagd een rapport uit te brengen. Om te ondersteunen in de besluitvorming hebben de onderzoekers een beoordelingskader opgesteld. Ze hebben daarvoor niet zozeer gekeken naar de publieke opinie of het draagvlak in de maatschappij. Het rapport is met name bedoeld als instrument om de betrokken beleidsmakers te ondersteunen in de besluitvorming.

Nieuwsgierig naar het volledige rapport ‘Beoordelingskader Alternatieve Vormen van Lijkbezorging’? Download het hier.


NOSop3 maakte er eerder dit jaar een overzichtelijke animatie over resomeren en de feiten rond begraven en cremeren. Bekijk de video hieronder:Naar boven
Terug naar overzicht

Actueel


Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons