Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlog5 ‘groene’ alternatieven tijdens de uitvaart

5 ‘groene’ alternatieven tijdens de uitvaart

Facebook Twitter LinkedIn
26-11-2015

Een crematie is over het algemeen niet de meest milieuvriendelijke manier van lijkbezorging. Dit komt vooral door de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding. Crematoria maken al wel gebruik van filters, zodat het meeste afval wordt opgevangen, maar helemaal onschadelijk is de rook uit de schoorsteen niet. Afscheidswijzer neemt hieronder een aantal ‘groene’ alternatieven met u door. 

Een heilig bos

Een begraafplaats staat vol met grafstenen en urnen, maar volgens het volgende Italiaanse idee kan het ook anders. In plaats van de overledene in een kist of urn te begraven, wordt hij of zij in een ei begraven. Een levensgroot ei van biologisch afbreekbaar plastic. De overledene wordt in de foetushouding in het ei gelegd en in de grond geplaatst. Voor het overlijden heeft hij of zij al een boom uitgezocht, waar de familie tot die tijd voor zorgt. Na het overlijden wordt de boom boven het ei geplant en zullen de wortels het ei opnemen. ‘Capsula Mundi’ heeft als doel om een begraafplaats niet meer te vullen met grafstenen, maar met gedenkbomen die dan een heilig bos vormen.
Capsula Mundi
 

Capsula Mundi

Een unieke doodskist

Mocht men het idee van een ei een beetje griezelig vinden, dan biedt deze handgemaakte doodskist wellicht een uitkomst. Zelfs de productie van deze volledig biologisch afbreekbare kist is nagenoeg co2 neutraal. Dit komt doordat de productie van de kisten op zonne-energie gebeurt. Verder bevat deze doodskist ook geen chemische middelen zoals lijm en lakken. Van het hout dat overblijft na de productie, wordt een nestkastje gemaakt. Dit staat dan symbool voor het bijdragen aan nieuw leven. Het nestkastje wordt aangeboden aan de nabestaanden ter herinnering. Door het persoonlijke karakter van de uitvaartkisten zijn ze, net als ieder mens, uniek.
Doodskist van Biesvelden
De Natuurkist van Biesvelden

De biologische urn

Als men zich dan toch wilt laten cremeren, kunnen ze ook kiezen voor een biologisch afbreekbare urn. De as wordt na de crematie in een zak van maiszetmeel gedaan en is wateroplosbaar. De zak gaat in een urn van afbreekbare kokosvezels waardoor de gehele urn in één jaar is opgenomen door de natuur. De nabestaanden kunnen er voor kiezen om op de deksel van de urn een boompje te planten. Hierdoor blijft er na een jaar alleen nog een natuurlijke gedenkplek over. De urnen van NaturalUrn kunnen op verschillende natuurbegraafplaatsen begraven worden. Een van die natuurbegraafplaatsen is Slangenburg in Doetinchem. De onderstaande illustratie geeft goed aan hoe het principe in zijn werk gaat.
Biologische urn
NaturalUrn

Milieuvriendelijk cremeren

Cremeren is, door het hoge energieverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen, niet de meest schone manier van lijkbezorging. Een milieuvriendelijkere manier van ‘cremeren’ is resomeren. Hierbij wordt het lichaam niet verbrand, maar opgelost in een chemisch oplossing van ‘kaliumhydroxide’ en water. Kaliumhydroxide heeft een zelfde werking als zoutzuur. Het resultaat is dus dat het lichaam in drie uur volledig ontbonden wordt. Dit gaat veel sneller dan tijdens het natuurlijke proces. De beenderen van de overledene blijven over en worden vervolgens vermalen. Hierdoor blijft een poeder over dat vergelijkbaar is met de as tijdens het cremeren. Alleen zorgt dit proces niet voor uitstoot van schadelijke stoffen. Deze milieuvriendelijke manier van lijkbezorging is echter nog niet mogelijk. De Tweede Kamer is er wel over aan het vergaderen wat de mogelijkheden hierbij zijn. 
Resomeren 
De Volkskrant

Cremeren op zijn Zweeds

In Zweden is er een heel bijzondere manier van cremeren bedacht. Hierbij was de invalshoek het milieu en is er geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen. Het lichaam van de overledene wordt namelijk ingevroren tot -18 graden Celsius. Vervolgens wordt het met kist en al ondergedompeld in een bad van vloeibaar stikstof. Omdat vloeibaar stikstof een temperatuur heeft van -196 graden Celsius wordt het lichaam heel hard en bros. Door de kist vervolgens op een trilplaat te plaatsen wordt het lichaam als het ware uit elkaar getrild. Wat overblijft is een stofhoop van 25 tot 30 kilo. Dit is ongeveer 30% van het totaalgewicht. Als men de overblijfselen in een biologisch afbreekbaar kistje doet, is het geheel in zes tot twaalf maanden vergaan tot compost.

Waarom zou iemand uit elkaar getrild willen worden? Veel mensen hebben een onplezierig gevoel bij het idee dat hun dierbare onder de grond wordt gestopt, of dat het lichaam compleet verast wordt. Het ‘cryomeren’ zoals het heet, kan daarom in de toekomst een mooie oplossing zijn. 
Cryomeren 
De Volkskrant 

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons