Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlog5 vooroordelen over de dood die we nu echt eens los moeten laten

5 vooroordelen over de dood die we nu echt eens los moeten laten

Facebook Twitter LinkedIn
27-06-2017

Het wordt hoog tijd dat we deze vooroordelen over de dood eens los gaan laten. 

1) Praten over de dood is eng

Voor veel mensen is de dood een ‘ver van mijn bed show’. Vaak beginnen we pas met nadenken en praten over de dood als deze daadwerkelijk dichtbij komt. Doordat je ziek wordt bijvoorbeeld of wanneer een leeftijdsgenoot komt te overlijden. Praten over de dood is helemaal niet eng, maar juist belangrijk. Samen met je familie en vrienden een gesprek over de dood voeren kan je angst voor de dood verminderen. Bovendien brengt het je nader tot elkaar. Een gesprek hebben over sterven en het levenseinde klinkt misschien zwaar en beladen, maar dit hoeft het niet te zijn. Wanneer er geen directe aanleiding in je omgeving is (een terminale ziekte bijvoorbeeld) kun je het gesprek luchtig houden. Al blijft het misschien lastig, het gesprek voelt op deze manier niet zo zwaar en beladen.

2) Zo lang ik gezond ben hoef ik nog niks te regelen

Wil je graag worden begraven of toch liever gecremeerd? Hoe moet jouw afscheidsceremonie eruit komen te zien? Ingetogen, vrolijk of maakt het je niet uit? En wie gaat je uitvaart bekostigen, heb je weleens nagedacht over een uitvaartverzekering?
Wanneer je niks geregeld hebt voor je uitvaart, moeten je nabestaanden de beslissingen rond je levenseinde maken. Geen gemakkelijk taak als ze geen idee hebben wat jij graag gewild zou hebben. Je wensen vastleggen moet je daarom juist doen als je nog gezond, bij kennis en vitaal bent. Je hoeft niet je hele uitvaart tot in de puntje geregeld te hebben, maar het is wel belangrijk om je wensen met je naasten te bespreken. Zet op papier wat je graag wel en vooral ook niet wilt. Het boekje ‘Mijn uitvaartwensen’ kan je daarbij helpen, vraag hem hier gratis aan.

 Praten over de dood is eng vooroordeel dood

3) Als ik over de dood praat dan roep ik hem over mezelf af

Veel mensen praten liever niet over de dood, omdat ze bang zijn deze over zichzelf af te roepen. Dit is natuurlijk niet zo. Praten over de dood kan je juist rust brengen. “Met name als het gaat over ‘regelzaken’, zoals je wensen over de uitvaart en het testament. Ook het vastleggen van je wensen over donatie, reanimatie en euthanasie, bij voorbeeld in een wils- of zorgverklaring, heeft dat voordeel.” schrijft Rob Bruntink, schrijver van het artikel 10 goede redenen om over de dood te praten.

4) De laatste dagen (of uren) voor ik zal sterven zijn de gruwelijkste momenten van mijn leven

Doodgaan is omgeven met mysterie. We weten niet hoe het voelt of hoe het echt gaat tot we het zelf meemaken. Al weten we niet écht hoe het zit, toch hebben veel mensen een gruwelijk beeld van sterven. Uit recent onderzoek is gebleken dat doodgaan misschien wel minder gruwelijk is dan we altijd gedacht hebben. Amerikaanse onderzoekers bekeken ruim 2.500 blogposts van terminaal zieke patiënten en ter dood veroordeelde gevangenen. Wat bleek? De laatste dagen voor een overlijden waren de terminaal zieken patiënten en veroordeelden vaak verrassend positief. Naarmate de dood naderde, werd de toon rustig en gingen de teksten vooral over familie en religie. 'In dat stadium accepteren de familie en de patiënt het overlijden vaak en is alles erop gericht het de zieke zo comfortabel mogelijk te maken', aldus één van de onderzoekers.

5) De dood is niet (on)rechtvaardig

Wanneer iemand die je lief hebt komt te overlijden staat je wereld op zijn kop. Het voelt oneerlijk en onrechtvaardig dat juist die persoon aan je ontnomen is. Vooral als iemand op jonge leeftijd sterft kunnen gevoelens van onrecht en boosheid de kop op steken. Want waarom juist jij? Rechtvaardigheid of onrechtvaardigheid, de dood en haar willekeur hebben eigenlijk maling aan deze begrippen. Dit zijn ‘slechts’ termen die we als mens bedacht hebben om de wereld om ons heen wat beter te kunnen begrijpen. Het zijn geen objectieve begrippen die op alles om ons heen toepasbaar zijn. Of je nou gelooft in de willekeur van het leven of niet, we weten allemaal zeker dat we uiteindelijk doodgaan. Koester daarom het leven in al zijn willekeur, want iedere dag dat je er bent is eigenlijk best bijzonder.

Wat zijn jouw vooroordelen over de dood? Laat ze hieronder achter in de comments.

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons