Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlog6 belangrijke tips bij rouwen in december

6 belangrijke tips bij rouwen in december

Facebook Twitter LinkedIn
13-12-2016

Tijdens de feestelijke decembermaand wordt het verlies van een dierbare soms extra benadrukt. Een lege plek aan tafel tijdens het kerstdiner is opeens pijnlijk aanwezig. De feestdagen zitten vaak vol prikkels die het verdriet om een verloren dierbare naar de oppervlakte laten komen. Dit zijn momenten waarop je er net even wat meer aan herinnerd wordt dat de overledene ‘erbij had kunnen zijn’.


Het is feest, maar ik ben verdrietig. Tips bij rouwen tijdens feestdagen

Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Er zijn geen ‘gouden regels’ voor rouwen en geen ultieme tips die je verdriet zullen laten verdwijnen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen (en laten) voor jezelf, vooral tijdens de feestdagen in december.


1) Zorg goed voor jezelf

Voel je niet verplicht je anders voor te doen dan je je voelt. Geforceerd vrolijk zijn is nergens voor nodig. Heb je geen zin om naar een bijeenkomst te gaan? Spreek dan met jezelf af om maar even te gaan. Als je eerder naar huis wil zal niemand hier raar van opkijken. Zorg als je ergens naartoe gaat dan wel dat je van te voren een ‘plan B’ hebt. Als je eerder weg wilt, hoe komt je dan thuis? Wanneer je nog niet weet hoe de dag gaat verlopen, geef dan bij de rest van de aanwezigen aan dat je misschien wel eerder naar huis gaat. Zo wordt de drempel om dit later op de dag aan te geven een stuk minder groot.


2) Geef ruimte aan je verdriet

Het delen van je gevoelens is een blijk van vertrouwen en schept een band. Bovendien kan het ontzettend opluchten om te praten. Vertel je naasten wat je graag wil en waar je wel of geen behoefte aan hebt. Het is heel normaal dat je verdriet tijdens de feestdagen extra aanwezig is. Laat je emoties toe en probeer deze niet weg te drukken.

Voel jij je 3 maanden na het overlijden (of de vermissing) van een dierbare nog steeds erg verdrietig? Voel je dat je vastzit na het verlies van een dierbaar persoon? Doe dan hier onze rouwtest.


3) Hou tradities hoog

December is een maand van bezinning. Maak ruimte voor de mooie herinneringen die je hebt aan je verloren dierbare. Hou je vast aan bestaande tradities die jullie hadden, of creëer nieuwe rituelen. Zo kun je bijvoorbeeld zijn/haar favoriete eten klaar maken, een kaars aansteken, samen herinneringen ophalen, het graf bezoeken of gezamenlijk iets doen waar de overledene van hield.


4) Zoek steun

De gezelligheid om je heen en schijnbare onbezorgdheid waarmee anderen de feestdagen lijken te beleven, kunnen er voor zorgen dat je je alleen voelt. Accepteer hulp die je wordt aangeboden en wees niet bang om aan te geven waar jij zelf behoefte aan hebt.


5) Voel je niet gekwetst

Soms kan het lijken alsof familie en vrienden maar weinig oog voor je verlies hebben. Dit komt meestal niet voort uit desinteresse, voel je dan ook niet direct gekwetst als dit het geval lijkt te zijn. Mensen vinden het soms lastig zich een houding te geven of hebben simpelweg hen aandacht bij iets anders. Schroom daarom niet om zelf over je verdriet te beginnen en wees niet bang om je gevoelens uit te spreken.


6) Voel geen verplichtingen

Heb je geen zin om een kerstboom neer te zetten? Of kijk je ontzettend op tegen het versturen van kerstkaarten? Doe het dan niet. Voel je vooral niet schuldig over de beslissingen die je neemt. Rouwen doe je natuurlijk niet alleen in december. Kun je nog wat meer tips voor de rest van het jaar gebruiken? Lees hier verder voor meer algemene tips bij rouw en rouwverwerking.

Vergeet in ieder geval niet dat het belangrijkste is dat je ruimte geeft aan je verdriet, herinneringen en gevoelens. Bedenk daarnaast dat je ook warme en gelukkige momenten mag toelaten. Dit doet niks af aan het gemis of de liefde die je voelt voor de overledene.


>>

Heb jij nog andere nuttige tips die je mist in dit rijtje? Laat het hieronder in de opmerkingen weten.


<<


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons