Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlog9/11 veertien jaar na dato: het verhaal van een brandweerman

9/11 veertien jaar na dato: het verhaal van een brandweerman

Facebook Twitter LinkedIn
11-09-2015

Vandaag is het precies 14 jaar geleden dat de wereldschokkende gebeurtenissen op 11 september plaatsvonden. De gebeurtenis wordt jaarlijks op 11 september herdacht op onder andere Ground Zero. Om 8.46 uur (plaatselijke tijd) wordt er een minuut stilte gehouden, waarna alle namen van de slachtoffers worden voorgelezen. 8.46 uur is het tijdstip dat het eerste vliegtuig de noordelijke toren van het WTC binnen vloog. Ook vandaag zullen er ongetwijfeld honderden nabestaanden van slachtoffers aanwezig zijn op Ground Zero om hun geliefden om 14.46 uur Nederlandse tijd te herdenken. Hoe gaat men om met zo’n zwarte dag in de geschiedenis? Hoe verwerkt men de trauma’s? En hoe herdenkt men de slachtoffers?

De effecten van de aanslagen

 “Het was alsof ik onder water zat. Ik kon niet zien, horen of ademen.” zegt Pat Sullivan, brandweerman van het ‘Fire Department City of New York’ (FDNY) 4 maanden na de aanslagen over het moment van  instorten van de zuidelijke toren. “Ik had weinig hoop op overleven. Dus ik bad voor mijn familie en voor een snelle dood.” Zo sprak hij in januari 2002 met Remke de Lange voor het dagblad Trouw. Dat de aanslagen diepe sporen achter gelaten hebben, staat vast. Met name een groot deel van de betrokken brandweerlieden hebben er meerdere trauma’s aan over gehouden. Iris Dijkstra, gepromoveerd in psychologie en tegenwoordig werkzaam als (wetenschaps)journalist, beschrijft op welke manieren de brandweerlieden verschillende trauma’s hebben opgelopen. Uit onderzoek is gebleken dat 22 procent van de hulpverleners van de brandweer vijf à zes jaar na 9/11 voldoen aan de criteria voor het hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Eddy Witkowski, collega van Sullivan, merkte op dat veel van zijn collega’s nadien een stuk prikkelbaarder waren. “Er zijn veel meer spanningen dan er ooit zijn geweest.” 

9/11 veertien jaar na dato: het verhaal van een brandweerman

 

Blijven praten

Brandweermannen werken over het algemeen in een groot team. In tegenstelling tot agenten die meestal alleen met een partner samenwerken. Het politiekorps, dat destijds 23 mensen verloor, heeft destijds hulp gekregen bij het verwerken van het trauma. De medewerkers van de brandweer hadden echter een andere manier van verwerken. Sullivan: “Wij werken altijd in een groep, vormen een soort familie. We praten ontzettend veel met elkaar. Als iemand zich raar gedraagt dan gaan we met hem praten.” Het effect van de vele begrafenissen en herdenkingsceremonies was voor iedereen heel verschillend. Voor de een was het een mogelijkheid om afscheid te nemen en een onderdeel van het verwerken, de ander liet zijn vrouw de nabestaanden condoleren, omdat hij het zelf niet meer aan kon. Naast psychologische klachten lijden veel hulpverleners van die bewuste dag ook aan lichamelijke klachten. Op 22 september 2014 overleden drie Amerikaanse brandweermannen die alle drie geholpen hebben na de aanslagen. Naast deze 3 zijn er nog honderden hulpverleners die in de 14 jaar na de aanslagen zijn overleden aan lichamelijke klachten.

Sullivan sprak in 2002 nog met net zoveel passie over zijn werk als voorheen. Hij wist nog steeds dat het mogelijk was om in functie te sterven. Wel waardeerde hij het leven meer, omdat hij zich door de aanslagen veel bewuster werd van zijn sterfelijkheid. 

 

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons