Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogBehandelen artsen patiënten nog steeds te lang door?

Behandelen artsen patiënten nog steeds te lang door?

Facebook Twitter LinkedIn
11-03-2016

Vorig jaar publiceerde Afscheidswijzer een artikel over het te lang doorbehandelen van patiënten. Artsen bleken vaak de neiging te hebben patiënten door te blijven behandelen, in plaats van met hen een gesprek over de dood aan te gaan. Bijna een jaar later wordt de balans opgemaakt, hoe gaat het nu met dat gesprek?

Gesprek over de dood

In een vorig jaar verschenen rapport wordt geconcludeerd dat specialisten de neiging hebben te lang door te behandelen in plaats van met de patiënt een gesprek over de dood aan te gaan. "Dokters schieten door in de wil om mensen beter te maken. Ze kunnen steeds meer, maar dat is lang niet altijd wenselijk", zegt zegt Prof. dr. Gerrit van der Wal, voorzitter van de destijds samengestelde stuurgroep met de naam 'Passende zorg'.

Een jaar later

Bijna een jaar later blijkt dat het onderwerp nog steeds actueel is. Diverse laatste levenszorgverleners, stellen dat er sindsdien weinig veranderd is. Artsen gaan nog steeds te lang door met behandelen. Mensen in de laatste fase van hen leven hebben zo nauwelijk de tijd om goed afscheid te nemen van het leven en hen dierbaren. Veel zorgverleners vragen zich af of dit een wenselijke trend is.

Vanavond in Nieuwsuur

Nieuwsuur maakt vanavond met een aantal zorgverleners de balans op: ouderenarts Yvonne van Ingen, wijkverpleegkundige Caren Kunst en hoogleraar hospicezorg Saskia Teunissen zijn te zien in de uitzending. In de studio wordt gepraat met arts palliatieve geneeskunde Manon Boddaert.

Bekijk de aflevering van Nieuwsuur vanavond om 22.00 uur op NPO2.

Lees ook

Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons