Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogDe 7 opvallendste uitvaartrituelen ter wereld

De 7 opvallendste uitvaartrituelen ter wereld

Facebook Twitter LinkedIn
08-10-2015

Een uitvaart organiseren kan op talloze manieren. Begraven, cremeren, een laatste rustplaats midden in de natuur of uitgestrooid worden boven zee. In Nederland zijn er een aantal tradities en gebruiken die we allemaal wel kennen. Afscheid nemen van een dierbare de avond voor de begrafenis of crematie bijvoorbeeld. In sommige delen van de wereld houdt men er echter (voor ons) bijzondere rituelen op na. Afscheidswijzer zet de zeven meest opvallende voor u op een rij.

 

1. Mongoolse en Tibetaanse gierenEen aantal van de volgende gebruiken en tradities bestaan soms al 2000 jaar, de meeste komen tegenwoordig dan ook steeds minder voor. Bij de Vajrayãna boeddhisten is een opmerkelijke traditie tot op heden nog steeds in gebruik. Een recent rapport laat zien dat 80% van de Tibetanen kiest voor dit ritueel. Ze laten zich na overlijden op de top van de berg in stukken snijden. Om vervolgens opgegeten te worden door de daar rond zwermende gieren. De boeddhisten geloven dat de gier de ziel van hun dierbare naar de hemel zal voeren.

2. Een laatste rustplaats op grote hoogte


Foto: Dylan Walters

Het volk van de Igorot, dat op de Filipijnen leeft, wil juist voorkomen dat het lichaam verscheurd wordt door wilde dieren. Om dit tegen te gaan, plaatsen ze de kist met overledene op grote hoogte. De traditie van de Igorot leeft al meer dan 2000 jaar voort. Tegenwoordig hebben echter alleen de alleroudste stamleden nog het recht om met de doodskist tegen de wanden aan van een klif te hangen.

4. Een bijzondere kraal

Bij ons kunnen de nabestaanden er voor kiezen om de as van de overledene in een sieraad te verwerken. Of te plaatsen in een urn en deze urn een plek in huis te geven. In Zuid-Korea kennen ze het fenomeen van as verwerken in decoratie ook. In het Aziatische land heeft de familie de mogelijkheid om de as van hun dierbare te laten comprimeren tot kleine kraaltjes. De roze, zwarte en turquoise kraaltjes worden vervolgens ter decoratie in huis geplaatst.

 5. Dood maar niet verdwenen

Foto: Arian Zwegers

Een begrafenis in Nederland moet binnen 6 werkdagen na overlijden geschieden. In de Indonesische regio Tana Toraja bestaat deze regel niet. Uitvaartdiensten zijn hier grote evenementen waar veel mensen op af komen. Er wordt gezongen, gedanst en het eten tijdens de ceremonie is overvloedig. Doordat de ceremonie een hoop geld kost, wordt de overledene na het evenement in doeken gewikkeld en thuis bewaard. Als de familie weer geld heeft om de overledene te begraven, kunnen ze zich pas ontdoen van het lichaam. Met als gevolg dat de overledene maanden, soms zelfs jaren, lang in huis bewaard wordt. De overledene wordt betrokken bij het dagelijks leven en als volwaardig lid van de familie behandeld.

5. Een doodskist op maat

Foto's: Regula Tschumi // Emilio Labrador // Daniel Mensah

In Nederland maken we een doodskist graag persoonlijk door middel van kleine veranderingen. Het blijft er echter altijd uitzien als een doodskist. In Teshi, een kustplaatsje in Ghana, pakken ze het heel anders aan. Hier maken ze doodskisten in allerlei soorten en maten. Was de overledene een autoliefhebber? Dan kan hij of zij er voor kiezen om in een houten auto begraven te worden. Bij het Ga-volk is echt alles mogelijk, begraven worden in een teenslipper? Niemand kijkt er raar van op.

6. Ma'nene

In Zuid-Indonesië hebben de inwoners van Sulawesi een bijzondere traditie. Dit uitvaartritueel heeft niet zo veel met de uitvaart zelf te maken, maar meer met de periode erna. Ma’nene, zoals het gebruik heet, symboliseert de liefde en het respect dat de nabestaanden voor de overledene voelen. Eens in de drie jaar halen de nabestaanden het lichaam uit het graf. Het gemummificeerde lichaam, wat soms wel honderd jaar of ouder kan zijn, wordt aangekleed en vervolgens rondgedragen door het plaatsje. De video’s en afbeeldingen op versschillende zoekmachine's schetsen een aardig beeld van hoe het er aan toe gaat tijdens dit ritueel.

Foto's opzoeken op eigen risico.

7. Dansen met botten

Op Madagaskar heeft het volk van de Malgache een soortgelijk uitvaartritueel als dat van de Indonesiërs. Bij de inwoners van Madagaskar heet het Famadihana. Hier wordt, in plaats van het hele lichaam, alleen het skelet van de overledene opgegraven en in nieuwe doeken gewikkeld. Vervolgens wordt met het doek waar de beenderen in zitten, op muziek, door de stad of rond de graftombe gedanst. Nadat er gedanst is worden de beenderen weer in dezelfde graftombe teruggelegd en begraven. Deze tradities op Madagaskar en Indonesië hebben hetzelfde doel. Het gaat er namelijk om, dat de inwoners hun eer en respect tonen voor hun voorouders.

 

 

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons