Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogDe draad weer oppakken na kanker

De draad weer oppakken na kanker

Facebook Twitter LinkedIn
23-01-2018

Hoewel de veranderingen langzaam gaan, zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten de afgelopen decennia gestaag gestegen. Globaal geneest ruim zestig procent. Dit is goed nieuws natuurlijk. Maar hoe pak je na een intensief behandeltraject de draad weer op?

Gevolgen behandeling kanker

Weinig mensen zijn zich bewust van de gevolgen van de intensieve behandelingen die met kanker gepaard gaan. De draad weer oppakken na een kankerbehandeling ondergaan te hebben is niet altijd makkelijk. Mirjam Sprangers is hoogleraar medische psychologie bij het AMC in Amsterdam. Zij erkent dat veel mensen worstelen met het voortzetten van hun leven na de ziekte. “Moeheid is het grootste probleem. Je hebt energie nodig om mensen te vertellen wat je nodig hebt, maar die energie heb je niet. Moeheid maakt ook eenzaam, want je kunt niet deelnemen aan sociale activiteiten. Veel mensen kampen met angst voor de terugkeer van kanker. Ze zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijt, of zijn boos of verdrietig omdat hun lichaam niet meer functioneert zoals het deed voordat ze ziek werden.”

Draad weer oppakken na kanker - Afscheidswijzer 

Accepteer wat steun geeft

Mirjam Sprangers vervolgt: “De verwachtingen van de maatschappij zijn niet per definitie reëel voor jou. Het is dus belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent en jezelf afvraagt: ‘Wat helpt mij? Waar heb ik behoefte aan?’. Neem vervolgens je omgeving daarin mee, want kanker heb je samen. Zodra mensen een wat realistischere verwachting hebben van wat jij nodig hebt, helpt dat enorm.” De kunst is om hierover in gesprek te blijven, aldus Sprangers, want je behoeften kunnen per dag verschillen. “Het ene moment heb je hartstikke veel steun aan een pan soep, de andere keer aan een knuffel. De ene dag heb je de behoefte om te praten, de dag erna juist weer niet. Het is een voortdurend monitoren van jezelf en een ander daarbij betrekken. Dat lukt niet altijd, dat kun je niet altijd opbrengen.” Hoe je de draad weer oppakt na kanker is dus eigenlijk voor iedereen anders, accepteer datgene wat jouw steun geeft.

Niet één manier

Er is niet één zaligmakende manier om de draad weer op te pakken na kanker. In geval van de meeste kankersoorten, ben je nooit echt genezen. Kankerpatiënten moeten een manier vinden om daarmee te leven en om te vertellen wat er in ze omgaat. Dokter Sprangers legt uit dat ‘het leven accepteren zoals het nu is’ en ‘het managen van de verwachtingen van buitenaf’ bevorderlijk werkt. Maar hoe doe je dat? Sprangers: “Het is ingewikkeld, het is hard werken. Iedereen moet zich opnieuw tot jou verhouden. Verwacht niet dat mensen je vanzelf begrijpen. Ik hoor patiënten vaak zeggen: ‘Ik leer nu wel wie mijn vrienden zijn’, maar zo simpel ligt het niet. Je hebt vrienden nodig voor blijdschap en voor verdriet.”

Concentreer je op deze dag

Net zoals er dus niet één manier van herstellen is, is er ook niet maar één manier van steun betuigen. “Heb niet alleen begrip voor je eigen beperkingen, maar ook voor die van een ander. Ga ervan uit dat mensen het goed bedoelen. Wat heel effectief kan zijn bij acceptatie, is je concentreren op deze dag. In het nu leven en je niet laten opslokken door angsten voor de toekomst. Dat kun je bijvoorbeeld leren door het beoefenen van mindfulness.”


De belangrijkste tips & adviezen:

  • Volg je intuïtie. 
  • Vertrouw op wat jij denkt dat goed voor je is. 
  • Breek met de norm en eventuele verwachtingen van je omgeving/de maatschappij. 
  • Blijf constant in gesprek met je omgeving over jouw behoeftes en leg uit dat deze per dag kunnen verschillen. 
  • Heb begrip voor hoe je omgeving met jou omgaat en ga ervan uit dat ze het goed bedoelen. 
  • Accepteer je eigen beperkingen en bewaak je grenzen. 
  • Leef met de dag en laat je niet opslokken door angsten voor de toekomst.

 

tekst: Johanna Nolet


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons