Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogDe meest opvallende uitvaartproducten van afgelopen tijd op een rij

De meest opvallende uitvaartproducten van afgelopen tijd op een rij

Facebook Twitter LinkedIn
24-11-2016

Er worden ontzettend veel verschillende soorten producten en diensten aangeboden rondom een uitvaart. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Afscheidswijzer zet de meest opvallende, bijzondere en opmerkelijke producten en diensten van de afgelopen tijd voor je op een rij.


Bijzondere uitvaartproducten staf met as TOLAD Afscheidswijzer

Een nieuwe vorm van as verstrooien

Wat doe je met de as van een dierbare na de crematie? Verstrooien van de as is een optie, maar hoe dan, en waar? Een strooiveld bij het crematorium is vaak kil en anoniem, en met een urn het bos inlopen is vaak ook niet wat nabestaanden zoeken. Een Nederlands bedrijf heeft hier iets op bedacht, de staf-urn ook wel: ‘Totem Of Life And Death’ genoemd. De TOLAD is een draagbare stok waarmee je gedoseerd as kunt verspreiden op meerdere plekken. De nabestaanden maken, met de TOLAD in de hand, een gezamenlijke wandeling. Met elke stap wordt er een beetje as verstrooid. En met elke stap worden de verhalen, de gedachten en de herinneringen gedeeld. De wandeling kan in eigen tempo gemaakt worden en na ongeveer 2 kilometer is alle as verstrooid.


Opmerkelijke uitvaart producten gasten huren voor een uitvaart

Huur gasten voor op een begrafenis, crematie of wake

In Engeland is het mogelijk om publiek te huren voor een uitvaart. Het Britse bedrijf ‘Rent a Mourner’ levert neppubliek voor een ieder die bang is dat er te weinig mensen aanwezig zijn tijdens een begrafenis of crematie. Voor een bedrag van 53 euro per uur biedt het bedrijf ‘professionele, discrete goedgeklede mensen die zorgen voor een hogere opkomst bij begrafenissen, crematies en wakes.’ De acteurs lezen zich goed in zodat ze kunnen doen alsof ze de overledene kennen. Ze maken een praatje met de nabestaanden en huilen bij de ceremonie indien gewenst. Volgens de oprichter van het bedrijf is het geen nieuw fenomeen en zijn in het Midden-Oosten en China professionele uitvaartbezoekers de normaalste zaak van de wereld. Wellicht binnenkort ook te huur in Nederland?


Boom als herinnering aan overledene

Herinnering die blijft leven

We kennen inmiddels de klassieke grafsteen voor op een graf of een urn als laatste rustplaats voor een overledene. Maar heb je er weleens aan gedacht een boom te planten wanneer iemand in je omgeving overleden is? De as die na crematie overblijft bevat natuurlijke stoffen die kunnen dienen als voedingsbodem voor een veelheid van bomen en heesters. ‘Mijn Boom’ plant op deze manier blijvende natuurlijke monumenten voor een overleden geliefde. De boom kan gepland worden ergens midden in de natuur, in een plaatselijk park of op een begraafplaats. Ook is het mogelijk de boom in eigen tuin te planten.


Bijzondere uitvaartproducten vleesetende champignon wade begraven schimmels

Vleesetende champignons, de toekomst van begraven?

Het project 'Coeio', opgericht door aan MIT afgestudeerde kunstenaar en uitvinder Jae Rhim Lee, begon als een artistieke provocatie. Hiermee wilde ze onze huidige culturele houding ten opzichte van de dood bevragen en aanvechten. Het project groeide echter al snel uit tot een versassend product. Samen met modeontwerper Daniel Silverstein ontwierp ze een pak waarin een techniek zit verwerkt die de potentie heeft de toekomst van begraven te veranderen. Bij een gemiddelde Amerikaanse begrafenis komen tal van chemicaliën in de natuur terecht. Denk hierbij aan synthetische vulstoffen om een lichaam na overlijden 'levend' te laten lijken of bijvoorbeeld de giftige lak die gebruikt wordt op kisten. Daarom ontwierp ze een 'vleesetende champignon wade'. Een lijkwade die er na overlijden voor zorgt dat het lichaam volledig afgebroken wordt en giftige stoffen die eventueel zijn achtergebleven gezuiverd worden uit het biologische materiaal.

Meer weten? Bekijk hier de TED talk die Jae Rhim Lee gaf genaamd 'My mushroom burial suit'


App Palliarts bundelt informatie over palliatieve zorg

App bundelt informatie over palliatieve zorg

In maart dit jaar werd de app PalliArts uitgebracht. Een app die zowel regionale als landelijke informatie biedt rondom palliatieve zorg. Het ondersteunt de (huis)arts en anderen bij het verlenen van goede palliatieve zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten. Met dit idee wonnen de initiatiefnemers de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. In de app staan handige tools zoals omrekentabellen, diverse checklists en samenvattingskaarten van richtlijnen, Ook is het mogelijk om vanuit de app patiëntenfolders te mailen naar de patiënt.

PalliArts is een initiatief van Marije Brull en Marlie Spijkers van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant, ontwikkeld in samenwerking met IKNL en deels gefinancierd door VGZ. Fibula ondersteunt dit initiatief. PalliArts is eigendom van IKNL


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons