Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogDe opvang van je huisdier regelen

De opvang van je huisdier regelen

Facebook Twitter LinkedIn
28-02-2017

Een dier kan zich niet uitten zoals een mens dat kan. Ze kunnen niet praten, vertellen wat ze dwars zit of wat ze die dag allemaal meegemaakt hebben. Toch bouw je met een huisdier een sterke band op. Het is meer dan alleen een dier dat in huis leeft, voor veel mensen maakt het dier echt deel uit van het gezin. Maar wat gebeurt er met je huisdier als jij er straks niet meer bent?

Huisdier na overlijden en dood baasje

Vrienden, kennissen of familie

In ongeveer de helft van de gevallen, nemen de nabestaanden de taak van het verzorgen van het dier op zich. Wanneer er niks geregeld is en de nabestaanden niet in de gelegenheid zijn om voor het dier te zorgen, komt deze vrijwel altijd in een asiel terecht. Overleg dus op tijd met vrienden, kennissen of familie wat je graag wil dat er met je huisdier zal gebeuren na jouw overlijden. Maak hierbij wel goed duidelijk dat het niet om een tijdelijk opvangadres gaat, maar om permanente plaatsing. Mensen voelen zich namelijk soms geneigd om uit beleefdheid ‘ja’ te antwoorden op een dergelijk verzoek, hou hier rekening mee.

Opvang officieel vastleggen

In een testament kun je niet alleen de verdeling van de erfenis vastleggen, maar ook de opvang van je huisdier(en) regelen. Om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan, is het verstandig de afspraken die je maakt met familie, vrienden of kennissen omtrent de opvang, vast te leggen in je testament. Zo ontstaat er na je dood geen verwarring over de regelingen die getroffen zijn.

Executeur

Degene die verantwoordelijk is voor de afhandeling van de erfenis wordt de executeur genoemd. Een executeur wordt in een testament benoemd. De executeur kan één van de erfgenamen zijn, maar dit is niet verplicht. Wanneer je de zorg voor een dier in het testament benoemd, wordt de executeur geacht de in het testament benoemde taken uit te voeren. Zo kan de executeur na je dood de zorg van het huisdier volledig op zich nemen. Of is het mogelijk hem of haar te vragen een geschikt nieuw onderkomen te zoeken.

Herplaatsing in gastgezin of pension

Wanneer er niemand in je sociale omgeving de zorg van je huisdier kan of wil overnemen, zijn er nog een aantal andere opties. Herplaatsing in een gastgezin of een pension zijn daar één van.

Het loont dus goed na te denken over bovenstaande opties. Zodat je er zeker van kunt zijn dat je geliefde dier ook na jouw dood een goed leven heeft

 

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons