Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogGepaste kleding voor een begrafenis of crematie

Gepaste kleding voor een begrafenis of crematie

Facebook Twitter LinkedIn
18-08-2016

Een begrafenis of crematie wordt ook wel een uitvaart genoemd. Welke kleding is eigenlijk gepast om op een uitvaart te dragen? Je bent in principe vrij om aan te trekken wat je wil, toch zijn er wel een aantal ongeschreven regels om rekening mee te houden. Je hieraan houden toont respect voor de nabestaanden en zorgt ervoor dat je de begrafenis of crematie niet op een negatieve manier beïnvloed. Lees hier wat gepaste kleding is voor een uitvaart en wat juist niet.

Gepaste kleding uitvaart 1 Sobere kleding
Tip één: sobere kleding?

De tijd dat iedereen verplicht in het zwart moest verschijnen op een uitvaart is allang voorbij. Toch is het een ongeschreven regel om de kleding die je aantrekt naar een uitvaart sober te houden. Kleed je vooral niet te bloot en opvallend. Bedenkt wat gepast zou hebben bij de overledene en wat de familie en vrienden van de overledene gepast zullen vinden. Ieder persoon is anders, iedere uitvaart dus ook. Tegenwoordig staan steeds meer uitvaarten in het teken van het vieren van het leven. Op de rouwkaart staat dan vaak dat er lichte en vrolijke kleuren gedragen mogen worden. Ook bij de uitvaart van een kind of jonger persoon is dit gebruikelijk. Bij een meer conservatieve kerkelijke uitvaart, is het wel gewenst in het zwart of donkerblauw te verschijnen. Draag als dit het geval is een nette pantalon of rok, vermijd spijkerbroeken. Overleg bij twijfel met andere genodigden je kledingkeuze.

Tip twee: accessoires Gepaste kleding uitvaart 2 Accesoires

Draag geen extreem opvallende sieraden of horloges . Zorg er voor dat de accessoires die je kiest, niet teveel de aandacht trekken. Uitbundige accessoires kunnen op een negatieve manier de aandacht afleiden van het geheel. Hou er ook rekening mee dat je eventueel mee moet rijden in een rouwstoet. Zorg dat je auto schoon en representatief is. Ga je alleen naar een uitvaart en heb je geen eigen auto? Regel dan van te voren dat je met iemand mee kunt rijden. Het is niet prettig als je dit ter plekke nog moet afspreken.

Gepaste kleding uitvaart 3 schoenenTip drie: schoenen

Ga voor nette schoenen. Zorg ook bij de schoenen dat deze niet te veel de aandacht trekken, dit werkt afleidend. Stem je schoenen goed af op de rest van je outfit. Laat je teenslippers, badslippers of afgetrapte Timberlands liever thuis.


Tip vier: zorg dat je op tijd bent en volg instructies van de uitvaartleider op Gepaste kleding uitvaart 4 Wees op tijd en luister goed

Te laat komen is echt not done. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Zet het geluid en de trilfunctie van je telefoon van te voren uit en laat je telefoon tijdens de hele uitvaart in je zak of tas zitten. Zet hem het liefst helemaal uit, zodat je ook niet in de verleiding komt er op een onbewaakt moment even op te kijken. De uitvaartondernemer heeft de hele uitvaart gepland samen met de nabestaanden. Wanneer je instructies krijgt van de uitvaartleider, volg deze dan altijd op. Zo help je mee aan een goed verloop van de uitvaart.

Gepaste kleding uitvaart 5 wat neem ik meeTip vijf: wat neem ik mee voor de nabestaanden?

Het feit dat je aanwezig bent, toont je medeleven en respect. In principe hoef je dus geen cadeau voor de nabestaanden mee te brengen. Soms staat op de kaart dat er iets meegenomen mag worden. Vaak zijn dit een bepaalde soort bloemen of in het geval van bijvoorbeeld een kinderuitvaart een klein aandenken.

Tip zes: wees goed voorbereidGepaste kleding uitvaart 6 wees goed voorbereid

Respecteer dat een uitvaart een belangrijke gebeurtenis is en bereid je hier ook dusdanig op voor. Gedraag je gepast tijdens de begrafenis of crematie en geeft de directe familie en vrienden alle ruimte. Hou ook rekening met kleinere dingen. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om zakdoekjes mee te nemen, voor jezelf of als je ziet dat iemand om je heen deze gebruiken kan. Neem een paraplu mee als er regen voorspeld is. Voor vrouwen is het slim om mascara te dragen die waterproof is.


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons