Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogHoeveel verlof krijg ik bij een overlijden

Hoeveel verlof krijg ik bij een overlijden

Facebook Twitter LinkedIn
20-10-2016

Bijzonder verlof bij overlijden.

Na het overlijden van een naaste in je omgeving, kun je het gevoel hebben dat de wereld doorgaat terwijl jij stil blijft staan. Het kan de eerste periode na een uitvaart ontzettend moeilijk zijn om de draad van het dagelijkse leven weer op te pakken. Wanneer er iemand in je omgeving is komen te overlijden, zijn er een aantal verlofwetten en -regels waar je aanspraak op kunt doen. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Hoeveel verlof mag je opnemen wanneer er iemand in je omgeving komt te overlijden? Wij zetten alle regels voor je op een rij.


Wet Arbeid en Zorg (WAZO)

Verlof wil zeggen dat je voor een bepaald aantal dagen afwezig mag zijn, maar wel gewoon loon ontvangt voor de dagen dat je niet werkt. Er bestaan een hoop verschillende soorten verlofregelingen. Sommige daarvan zijn wettelijk geregeld, andere regelingen verschillen per cao. De vormen van verlof die voor iedereen gelden zijn geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). De zaken die vastgelegd zijn in de cao verschillen per branche. Wanneer er een cao is dan gaat de cao boven de afspraken die in de wet zijn vastgelegd.


Calamiteiten- en kort verzuimverlof

Direct na een overlijden in je omgeving, brengt het organiseren van een uitvaart veel keuzes en regelwerk met zich mee. Op zo’n moment mag je dan ook gebruik maken van het zogenoemde ‘calamiteiten- en ander kort verzuimverlof’. Hier kun je een beroep op doen wanneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden of zoals ze in de wet genoemd worden: zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden. Onder zeer bijzondere omstandigheden wordt ook een overlijden gerekend.

Bloedverwanten aanverwanten uitleg bij overlijden

Hoe lang krijg ik verlof bij een overlijden?

Hoe lang je verlof krijgt, hangt af van je relatie tot de overledene. Vaak staat er in de cao dat je voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (van het moment van overlijden tot de begrafenis). Voor het overlijden van bloed- of aanverwanten in de tweede graad is het gangbaar om 2 dagen verlof te krijgen.

Je kunt aanspraak doen op het calamiteiten- en kort verzuimverlof dat in de wet geregeld is als het gaat om bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn. Dit zijn:

• ouders
• broers en zussen
• kinderen
• grootouders
• kleinkinderen

Verwanten via je partner vallen hier ook onder. Wanneer het gaat over het begrip partner, dan moet er sprake zijn van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. En kun je ook aanspraak maken op de wet als het gaat om:

• ouders en adoptieouders van de partner
• kinderen en adoptiekinderen van de partner
• partner van de kinderen
• partner van de adoptiekinderen
• grootouders van de partner
• kleinkinderen van de partner
• broers en zussen van de partner


Ga in gesprek met je leidinggevende

Wat je relatie tot de overledene ook is, meldt het overlijden en je verlofaanvraag zo snel mogelijk bij je werkgever. De belangrijkste tip die we kunnen geven is : ga in gesprek met je leidinggevende. Bespreek hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt. Een werkgever hoeft een verlofaanvraag die niet in de wet, cao of bedrijfsregeling staat niet te honoreren. Het getuigt echter wel van goed werkgeverschap als er rekening wordt gehouden met het welzijn van de werknemers. Ook al is je werkgever bijvoorbeeld niet verplicht je verlof te geven als er een goede vriendin of vriend is overleden, het kan zijn dat je verlofaanvraag toch gehonoreerd wordt.

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons