Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogInnovaties in de Nederlandse uitvaartbranche

Innovaties in de Nederlandse uitvaartbranche

Facebook Twitter LinkedIn
05-11-2015

In de uitvaartwereld is al enige tijd een trend merkbaar. Mensen nemen namelijk steeds vaker zelf beslissingen over hoe hun eigen uitvaart er uit komt te zien. Tegenwoordig kan een deel van de uitvaartplechtigheid namelijk op een andere plek gehouden worden, bijvoorbeeld de koffietafel. Door deze vernieuwingen wordt een uitvaart steeds persoonlijker. Afscheidswijzer belicht hieronder een aantal van deze innovaties in de uitvaartbranche.

Een persoonlijk afscheid

Grote particuliere uitvaartondernemers of gemeenten hebben vaak de crematoria in beheer. Tevens zijn er uitvaartcentra, aula’s van begraafplaatsen en ruimtes voor plechtigheden in kerken. Een afscheid op locatie is daarbij dus goed mogelijk. Een zichtbare trend van een persoonlijk afscheid is dat de plechtigheid wordt gehouden op een specifieke plek, of plaats met een persoonlijke betekenis. Dit zorgt voor een uniek afscheid dat past bij die persoon.  Zo kan een ceremonie ook thuis, of in de buitenlucht gehouden worden.
Een persoonlijk afscheid in een buitenaula

Zachte uitvaartkist

Een traditionele grafkist is over het algemeen van hout. Zavadi, producent van uitvaartkisten, zorgt op haar manier voor de mogelijkheid van een persoonlijk afscheid. Zij zijn nameiljk met een speciale kistenlijn gekomen. Tijdens een persoonlijk afscheid kan een persoonlijke kist niet ontbreken. In het vorige blog kon u onder meer lezen hoe de Ghanezen een kist volledig op maat maakten. In ons eigen land is het voor de nabestaanden mogelijk om de doodskist op verschillende manieren te decoreren. De uitvaartkisten van Zavadi hebben een ‘hoge aaibaarheidsfactor’ en een vriendelijke uitstraling, doordat de kisten gestoffeerd zijn. De ruimte tussen de stof en de kist is opgevuld met een gewatteerde laag. Zavadi, overigens de enige onderneming met een gestoffeerde kistenlijn in Nederland, wil hiermee bijdragen aan een stijlvol afscheid. 

Gestoffeerde uitvaartkist van Zavadi

Foto: Zavadi

Persoonlijk rouwdrukwerk

De nabestaanden kunnen kiezen uit verschillende standaard voorbeelden van rouwdrukwerk. De traditionele zwart-wit kaart is daarvan het meest bekend. Tegenwoordig is het ook mogelijk  om rouwkaarten in kleur te versturen. Rouwdrukwerk online geeft de nabestaanden de mogelijkheid om een hele eigen rouwkaart en rouwbrief te maken. Dit is mogelijk met de teksten en afbeeldingen van de onderneming zelf, of mensen kunnen er voor kiezen om een eigen tekst met afbeeldingen te maken. Op deze manier krijgt de omgeving van de overledene een persoonlijke rouwkaart. 

Eigen kist ontwerpen

Er zijn veel verschillende soorten kisten. Maar hoe kan iemand zijn of haar uitvaartkist een persoonlijk karakter geven?
Beerenberg zorgt ervoor dat de mensen thuis een persoonlijke kist kunnen ontwerpen. De onderneming bedrukt  namelijk uitvaartkisten in full colour. Het bedrukken gebeurt niet door middel van een folie, maar direct op het hout. Het bedrijf wil hiermee de mogelijkheden tijdens een uitvaart verbreden. De mensen thuis kunnen op de website van Beerenberg foto’s uploaden en op die manier bepalen hoe de kist er uit komt te zien. Een dag later is de kist klaar en helemaal bedrukt. Naast kisten, kunnen ook bidprentjes en grafmonumenten met de zelfde technologie gemaakt worden.

Bedrukte uitvaartkist van Beerenberg

Foto: Beerenberg

Monument voor de rouw

De een kan het verlies van een dierbare sneller een plek geven dan de ander. Iedereen beleeft dit op zijn of haar eigen manier. Bedrijven en organisaties, die zich bezig houden met verliesverwerking, zijn met een aantal nieuwe ideeën op de markt gekomen. Een daarvan is Tis ernst, met monument voor de rouw. Dit symbool telt 23 glasplaten. 22 glasplaten, elf aan elke kant, staan symbool voor de rouwverwerking. Op nummer 23 staat een foto van iemand in een kist. Door een handeling worden de 22 glasplaten één voor één voor de foto geschoven. Hierdoor wordt de foto steeds minder goed zichtbaar. Door het ritmisch vervagen en verhelderen van de foto staat dit eerbetoon symbool voor de rouwverwerking. Herinneringen kunnen vervagen, maar ook weer plotseling terugkomen.

Moment voor de rouwende
Foto: Tis ernst

Rouwclown

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar het bestaat echt. Een clown voor op uitvaarten. Stelt u zich eens voor: een van de nabestaanden vertelt een anekdote waar de rest eigenlijk om wil lachen. Om te voorkomen dat er een lastige situatie ontstaat, biedt de rouwclown troost aan de aanwezigen. Dit doet hij door zijn onbevangen houding. Samen lachen en huilen kan namelijk erg opluchten. De rouwclown kan bepaalde taboesferen doorbreken, die het rouwproces in de weg staan.  

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons