Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogKind getuige van partnerdoding

Kind getuige van partnerdoding

Facebook Twitter LinkedIn
14-11-2014

Ieder jaar verliezen 26 kinderen een ouder met als oorzaak dat deze door de andere ouder om het leven is gebracht. Ongeveer een kwart van deze kinderen is ook getuige van het geweld. Gemeten over een periode van 10 jaar, verloren 257 kinderen een ouder door partnerdoding.

Een stem

Het Psychotraumacentrum WKZ van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een onderzoek uitgevoerd om de gevolgen van partnerdoding voor kinderen in kaart te brengen. Betrokken instanties hopen dat door middel van dit onderzoek beter bepaald kan worden hoe een passende invulling gegeven kan worden aan de positie van het kind in dergelijke zaken. Een belangrijk streven van de onderzoekers was om de
jonge nabestaanden (en hun verzorgers) een stem te geven.

Tussen wal en schip

Het is nu nog te vaak zo dat het kind na de verschrikkelijke gebeurtenis, de moorden zijn vaak gruwelijk van aard, tussen wal en schip terecht komt. De families van beide ouders, die van dader en slachtoffer, hebben vaak onenigheid over de plek waar het kind moet wonen. Ook de manier waarop over het delict gesproken wordt is in veel families een punt van strijd. Het duurt soms maanden voordat er een kinderbeschermingsmaatregel wordt aangevraagd. Uit veel van de reacties in het onderzoek bleek dat kinderen niet begrepen waarom ze na de gruweldaad nog zo lang onder het gezag van de ouder in kwestie bleven.

'In eerste instantie denken hulpverleners soms dat de situatie stabiel is, als de dader zegt dat hij overal aan mee wil werken. Dan wordt alleen een ondertoezichtstelling aangevraagd, en soms zelfs helemaal geen kinderbeschermingsmaatregel. Maar na verloop van tijd zie je bijna altijd dat er spanningen ontstaan.' meldt onderzoeker Arend Groot van UMC Utrecht aan de Volkskrant.

Excessief geweld

De manier waarop de ouder van het kind om het leven is gebracht, is in veel gevallen gruwelijk, het geweld excessief. Een groot deel van deze kinderen hebben nog een lange periode last van de gebeurtenissen waar ze ooggetuige van waren. Gedragsklachten en stressproblemen zijn enkele van de gevolgen die dit nog tot op late leeftijd doorwerken.

Behoefte van het kind

Het onderzoek is gericht op kinderen tot de leeftijd van 25 jaar (en hun verzorgers), die tussen 1993 en 2012 hun biologische ouder hebben verloren door een geweldsdaad, gepleegd door hun andere biologische ouder. In het onderzoek is goed gekeken naar de behoeften en wensen van de slachtoffers zelf. Hieruit is gebleken dat het van groot belang is dat de kinderen buiten de familiestrijd gehouden worden. Het is belangrijk dat ze zelf een mening kunnen vormen over de ouder die de dader was. De ingrijpende gebeurtenis veranderd het leven van het kind drastisch, toch waren de onderzoekers ‘geraakt door de veerkracht’ die ze zagen zegt Arend Groot.


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons