Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogLijkbezorging van de toekomst: resomeren

Lijkbezorging van de toekomst: resomeren

Facebook Twitter LinkedIn
24-10-2014

Vorige week voerde de Tweede Kamer overleg over een nieuwe manier van lijkbezorging. Eentje die tot grote veranderingen in de lijkbezorging kan gaan leiden. Naast begraven en cremeren, is het mogelijk dat er binnenkort een nieuwe optie bijkomt: resomeren. Wat is resomeren precies? Afscheidswijzer zoekt het voor je uit.

Hoe werkt het?
In Amerika blijkt dat consumenten het water van resomeren vriendelijker vinden dan het vuur van een crematie, of de aarde van een begrafenis

In feite is resomeren een scheikundige variant op het natuurlijke afbraakproces, het werkt door middel van alkalische hydrolyse. In een ’resomator’ wordt de overledene in een oplossing van water en loogzout (kaliumhydroxide) gelegd. Het proces duurt rond de drie uur en de vloeistof bereikt een temperatuur van 180 °C. Net als bij cremeren blijft slechts een klein percentage van het aanvankelijke weefsel over. Alleen bij resomeren is het geen as die resteert, maar een vloeistof en uiteindelijk een poeder. Aan de rond de vijfhonderd liter vloeistof die over blijft, worden een aantal zuren toegevoegd zodat de pH-neutrale oplossing die ontstaat direct het riool in kan of een andere bestemming kan krijgen. Door de neutralisatie van de vloeistof, is deze niet langer schadelijk voor het milieu. De overgebleven botten zijn na het proces zo poreus, dat deze makkelijk tot poeder vermalen kunnen worden.

Milieu belasting

De eerste commerciële resomator werd in 2011 in Florida in gebruik genomen. In Amerika is het proces op dit moment in zeven staten toegestaan. Ook in Canada wordt er gebruik gemaakt van resomatoren. Uit een onderzoek van TNO, waarin de milieu belasting van verschillende uitvaarttechnieken met elkaar vergeleken wordt, blijkt resomeren wellicht dé groene optie voor de toekomst te zijn. Er is namelijk een lagere hoeveelheid energie nodig dan bij andere vormen van lijkbezorging. Hierdoor is het minder belastend voor het milieu dan cremeren. Bovendien is de apparatuur minder duur in aanschaf en gebruik. Onder andere uitvaartorganisatie Yarden zet zich in om een wetswijziging doorgevoerd te krijgen. 'In Amerika blijkt dat consumenten het water van resomeren vriendelijker vinden dan het vuur van een crematie, of de aarde van een begrafenis', aldus John Heskens van Yarden.

Kanttekeningen

Duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger dan begraven en cremeren. De voordelen lijken groot. Toch worden er ook kanttekeningen geplaatst bij de claim dat resomeren een duurzamere oplossing zou zijn dan begraven of cremeren. Zo wordt de kist bij resomeren alleen nog gebruikt bij de uitvaartceremonie en niet langer vernietigd. Het onderzoek claimt dat een kist wel tot vijftig keer hergebruikt zou kunnen worden. Dit getal is wellicht hoog ingeschat en het hergebruik van een kist zou in de praktijk een moeilijk te verkopen beeld kunnen zijn. Ook over de daadwerkelijke duurzaamheid van de methode bestaan vragen. Emeritus hoogleraar Gatze Lettinga van de Universiteit van Wageningen stelt in de Volkskrant dat het proces van resomeren juist een heleboel energie kost. 'Dat de halve kuub geconcentreerde vloeistof die overblijft direct door het riool wordt gespoeld en richting de zuiveringsinstallatie gaat, vind ik absurd. Dat kost juist een heleboel energie. '

Resomeren in Nederland?

Op 16 oktober j.l. vergaderde de Tweede kamer in een Algemeen Overleg over een wetswijziging die resomeren mogelijk zou kunnen maken in Nederland. Minister Plasterk heeft toegezegd dat er een aanvullend onderzoek naar resomeren plaats zal gaan vinden. De minister gaat de kamer in het voorjaar van 2015 informeren over de bevindingen van dit onderzoek. Naast de milieu aspecten, worden ook de ethische aspecten van resomeren bekeken. Op verzoek van het CDA zullen de veiligheidsaspecten van resomeren onderzocht worden. De SGP vindt het vooral van belang dat de ethische aspecten onder de loep genomen worden, zo benadrukten ze bijvoorbeeld het belang van een respectvolle omgang met het lichaam van de overledene. Daarnaast willen partijen weten wat het effect van resomeren op het milieu is. In het overleg gaf de minister aan dat hij zelf vooral de aanwezigheid van een breed maatschappelijk draagvlak van belang vindt.

 
Benieuwd hoe resomeren er uitziet?

In onderstaande 3D weergave wordt het proces nader toegelicht.

Bron: Original Resomation 3D Graphics door Push Creativity, UK. Voor meer informatie over het proces, bezoek de Resomation® website hier: www.resomation.comUpdate (start 2018): Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kondigde eerder al aan kritisch te gaan kijken naar het mogelijk maken van andere opties van lijkbezorging. Resomeren maakt hier een groot onderdeel van uit. Het is de bedoeling dat het ministerie in de tweede helft van dit jaar met een beleidsvoorstel omtrent deze kwestie komt. In de aanloop naar dit voorstel is de TU Delft gevraagd een beoordelingskader op te stellen.

Het legaal worden van resomeren zou een grote impact op de uitvaartbranche kunnen hebben. Hoe denkt jij dat deze hierdoor beïnvloed zal worden? Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp?

Discussieer mee!


Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons