Afscheidswijzer - Voor een wijzer afscheid Vragen? Mail ons of bel 088 237 24 34

Voor een wijzer afscheid

ZOEK
HomeBlogMijn huisdier is overleden, wat nu?

Mijn huisdier is overleden, wat nu?

Facebook Twitter LinkedIn
03-10-2014


Vandaag is het dierendag, de dag waarop ieder baasje zijn huisdier traditiegetrouw in de watten legt. Niet echt een dag om na te denken over het overlijden van uw trouwe vriend. Toch loont het hier op tijd bij stil te staan.

Huisdier overlijden uitvaart
Een sterke band

Een dier kan zich niet uitten zoals een mens dat kan. Ze kunnen niet praten, vertellen wat ze dwars zit of wat ze die dag allemaal meegemaakt hebben. Toch bouw je met een huisdier een sterke band op. Het is meer dan alleen een dier dat in huis leeft, voor veel mensen maakt hij of zij echt deel uit van het gezin. Het overlijden van een huisdier kan dan ook een ingrijpende gebeurtenis zijn.

Kind en rouw

Rouwen is een natuurlijke reactie op verlies. Het is dan ook helemaal niet gek als u (sterke) emoties ervaart bij het verlies van uw dier. Ook voor kinderen kan het overlijden van hen trouwe vriend een ingrijpende gebeurtenis zijn. Het overlijden van een dier is vaak het eerste moment dat kinderen te maken krijgen met de dood. Wees hier dan ook open en eerlijk over en gebruik begrijpelijke taal om uit te leggen wat er aan de hand is. Het kan helpen om samen met uw kind iets met het verdriet te doen. Maak bijvoorbeeld samen een tekening of ander aandenken aan het dier.

Nog ver weg

Het grootste gedeelte van de huisdieren leven minder lang dan de mens. Toch willen we niet denken aan wat er met ons huisdier kan gebeuren. Wat als deze plotseling ziek wordt? Bij een ongeluk betrokken raakt of ‘gewoon’ van ouderdom komt te overlijden? Gebeurtenissen als deze lijken bij de aanschaf van een dier nog ver weg. Toch moet er van alles geregeld worden.

Mijn huisdier is overleden, wat nu?
  • Het grootste gedeelte van de huisdieren komt te overlijden bij de dierenarts. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u uw huisdier zelf naar een dierenarts brengen, hier wordt het dier verder verzorgt en klaargemaakt voor crematie of destructie. Zorg dat u van te voren uw bezoek aan de praktijk even telefonisch doorgeeft aan de praktijk.
  • Indien u kiest voor crematie, kunt u zelf contact opnemen met het crematorium. Vaak regelt het crematorium het vervoer van uw dier, ook is het mogelijk deze zelf te brengen.
  • Er zijn in Nederland diverse officiële dierenbegraafplaatsen. Deze hebben soortgelijke regels als begraafplaatsen voor mensen.
  • In sommige gemeenten is het mogelijk uw dier te begraven in uw tuin. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden en regels.

 

Plaats een reactie

U dient eerst in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen Registreren


Naar boven

Vind een Afscheidswijzer in uw omgeving

ZOEK

De Afscheidswijzer nieuwsbrief


Meld u aan voor de nieuwsbrief!
AANMELDEN
Wij verstrekken uw e-mailadres niet aan derden en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

Heeft u vragen?

088 237 24 34
Wilt u liever mailen? Ga naar het contactformulier of stuur uw e-mail naar info@afscheidswijzer.nl.

Afscheidswijzer

Edities

Partners

Profileren


Volg ons